- Sputnik Србија, 1920
Катар 2022
Светско првенство у фудбалу 2022. године одржава се у Катару, пратите сва дешавања са највећег фудбалског такмичења уз Спутњик спорт.

Камиљи грип разара Французе пред финале с Аргентином

© AP Photo / Natacha PisarenkoФранцуска – Енглеска
Француска – Енглеска - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2022
Пратите нас
Селекцију Француске у недељу од 16 часова очекује финале Светског првенства против Аргентине, али им је тренутно већи противник од Месија и компаније Камиљи грип који хара у Катару.
Неколико играча има мистериозни вирус, који наликује грипу због чега се у француски табор увукла зебња. Двојица заражених играча су Дајо Упамекано и Адриен Рабио који нису могли да одиграју ни минут у полуфиналу против Марока.
Рабио је остао у изолацији у тимском хотелу. У Катару се појавила забринутост због Камиљег грипа који се појавио протеклих недеља. Велики број навијача који су боравили у Дохи вратили су се својим кућама са симптомима прехладе које не могу да се отарасе.
Камиљи грип је уобичајени назив за респираторни синдром Блиског истока (МЕРС) - распрострањену респираторну болест коју изазива корона вирус синдром Блиског Истока (MERS‐CoV), вирус који прелази са животиња на људе, најчешће са камиле на човека.
Овај вирус је први пут изолован у Саудијској Арабији 2012. године и од тада је лабораторисјки установљено 2.600 случајева заразе код људи и скоро 1.000 смрти широм света, иако је 80% заражених са територије Сауди Арабије.
Најчешћи симптоми су горзница, бол у грлу, суви кашаљ, и губитак даха. Пацијенти такође могу осетити гастроинтестиналне синдроме - бол у абдомену, дијареју... Компликовани случајеви доводе до упале плућа, али ретко.
После меча са Мароком, француски селектор Дидије Дешан потврдио је да његов тим има заражених и да је најновије име на списку Кингсли Коман.
„Кингсли је ујутру на дан утакмице с Мароком имао температуру. У Дохи температура варира и многи клима уређаји су стално укључени. Имали смо случајеве који наличе грипу. Покушавамо да будемо опрезни да се не прошири јер имуни систем играча довољно пати током утакмица“, рекао је Дешан.
Француски лекари чине све да оспособе играче за недељу и финале.
„Упамекану је позлило одмах после утакмице са Енглеском. Дешава се када исцрпите организам, тело слаби и лако се хватају вируси. Предузели смо неопходне мере, трудимо се да се вирус не прошири утиму. Одвојили смо Упамекана од остатка тима, као и Рабиоа", закључио је Дешан.
Симон Марчињак - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2022
Катар 2022
Одабран је судија за финале Мундијала – Аргентинци верују у понављање историје!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала