- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кинески амбасадор: Осуђујемо диверзије на руским гасоводима, против смо насилничке политике

© AP Photo / Andy WongКинеска застава
Кинеска застава - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2022
Пратите нас
Кина разуме акције Русије које имају за циљ заштиту њених интереса на међународном енергетском тржишту и осуђује диверзију на „Северним токовима“, изјавио је кинески амбасадор у Русији Џанг Ханхуи.

„Кина потпуно разуме акције, које Русија предузима у циљу заштите својих легитимних права и основних интереса на међународном енергетском тржишту. Кина одлучно осуђује диверзантске акције против пројекта ‘Северни ток 2’. Такве, смишљене акције, са циљем уништавања цивилних објеката су неприхватљиве“, рекао је он на форуму „Руски гас 2022-заокрет на Исток“.

Истакао је да се Кина противи насилничкој политици коју спроводе неке земље у енергетском сектору и никада неће дозволити спољним снагама да се мешају у енергетску сараду Кине и Русије.
„Потребе за природним гасом у Кини су 2021. години износиле 372 милијарде кубних метара у увећале су се за 12,7 одсто у односу на прошлу годину. Кина је постала нејвећи светски потрошач природног гаса и постоји велики потенцијал да ће повећати увоз природног гаса“, навео је кинески амбасадор.
Додао је и да је кинеско-руска сарадња важан камен темељац у енергетској сарадњи и да представља позитивни фактор у подршци глобалној енергетској безбедности.

„За првих десет месеци ове године испоруке гаса из Русије у Кину су се увећале за 173 одсто у поређењу са истим периодом прошле године. У тренутној ситуацији се демонстрира нова перспектива кинеско-руске сарадње на тему гаса. Спремни смо да јачамо нашу сарадњу на основу обостраних интереса у циљу стабилног развоја светског енергетског тржишта и решавања проблема климатских промена“, рекао је Ханхуи.

Кинески амбасадор је додао да је неопходно и да се ради на јачању руско-кинеског гасовода „Снага Сибира, као и на подршци у реализацији пројекта гасовода „Русија-Монголија-Кина“. Закључио је да је Кина спремна да учврсти сарадњу са Русијом и у области гаса који се транспортује гасоводом, као и у области течног природног гаса у индустрији гаса у сва три сектора: узводном, средњем и низводном (Upstream, Midstream, Downstrean), у свим производним ланцима.
Владимир Путин и Си Ђинпинг у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2022
РУСИЈА
Кина: Лидери Кине и Русије одржавају блиске контакте
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала