- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пентагон: САД нису у рату са Русијом

© AP Photo / Alex BrandonПортпарол Пентагона Патрик Рајдер
Портпарол Пентагона Патрик Рајдер - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе не ратују са Русијом и не планирају да са њом ступају у такав сукоб, изјавио је портпарол Пентагона Патрик Рајдер коментаришући упозорења Москве о могућој испоруци система „Патриот“ Кијеву.
„САД нису у рату са Русијом, ми не тражимо конфликт, усмерени смо на пружање одбрамбене помоћи Украјини“, рекао је Рајдер на конференцији за новинаре.
Он је нагласио да Вашингтон „неће дозволити да коментари Русије диктирају какву одбрамбену помоћ треба пружити Украјини“.
Рајдер је додао да неће коментарисати саму могућност предаје Украјини система „Патриот“, истичући да у вези са тим за сада нема шта да објављује.
Он је додао да ће Сједињене Америчке Државе обучавати 500 украјинских војника у Европи сваког месеца.
Они ће се обучавати за примену система које Украјина буде добила од Америке.
Како је навео, нови проширени програм обуке почеће у јануару, о чему је раније писао „Њујорк тајмс“.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Русија је раније упутила ноту земљама НАТО-а због испорука наоружања Украјини. Портпарол руског председника Дмитриј Песков истакао је да пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси успеху руско-украјинских преговора и да ће имати негативан ефекат.
Амерички систем Патриот у Пољској - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2022
РУСИЈА
Амерички „Патриоти“ у Украјини биће легитимна мета руских напада
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала