- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руске снаге добиле пукове „авангарда“ и „јарса“

© Пресс-служба МО РФ / Уђи у базу фотографијаСтратешки ракетни систем са интерконтиненталном балистичком ракетом "Јарс"
Стратешки ракетни систем са интерконтиненталном балистичком ракетом Јарс - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2022
Пратите нас
Други пук хиперсоничних ракета „Авангард“ ступиће на борбено дежурство у Русији 17. децембра, саопштио је командант Ракетних снага стратешке намене генерал-пуковник Сергеј Каракајев.
Први пук „Авангарда“ ушао је у руске трупе 2021. године.
„Тачно на рођендан ракетних снага (17. децембра), на борбено дежурство у Јасњенску јединицу ступиће још један ракетни пук – систем ‘Авангард’“, рекао је Каракајев за телевизију „Звезда“.
„Авангард“ је нови руски стратешки ракетни систем са хиперсоничном крстарећом бојевом главом. Министарство одбране Русије је у децембру 2019. саопштило да је први ракетни пук са „Авангардом“ стављен на борбено дежурство код Оренбурга. Ова ракета развија брзину од око 27 маха.
Генерал је саопштио и да је на борбено дежурство у Тверској области ступио пук мобилног система „Јарс“.
„Јарс“ је стратешки ракетни систем мобилног и базирања из силоса. Може да погађа циљеве на удаљености до 11 хиљада km, а опремљен вишеструком бојевом главом са маневарским јединицама.
Помињући ракетни систем „Сармат“ Каракајев је додао да ће овај систем гарантовано служити одбрани Русије 25 година.
Како је истакао, ниједна противракетна одбрана сада не може да се супротстави новој руској интерконтиненталној балистичкој ракети „Сармат“ и неће то моћи деценијама.
Према његовим речима, за индустрију то значи исправност изабраних техничких и конструкторских решења, која омогућавају да се на бази руске индустрије, чисто руске индустријске сарадње, створи јединствен ракетни систем.
„Све је чисто руско, домаће“, приметио је Каракајев.
Према његовим речима, узимајући у обзир реализацију планова за стављање на борбено дежурство 2022. године, удео савременог наоружања у групи Ракетних снаге стратешке намене износи више од 85 одсто.
Генерал је објаснио да се више од 60 одсто носача и нуклеарних бојевих глава Ракетних снага стратешке намене налази у борбеном саставу Стратешких нуклеарних снага Русије. Овај показатељ, заједно са високим могућностима система борбеног управљања, омогућава Ракетним стратешким снагама да „гарантовано испуњавају додељене задатке, укључујући нуклеарно обуздавање“.
Ракетне снаге стратешке намене предузимају низ војно-техничких мера за превазилажење перспективне америчке противракетне одбране у Европи, укључујући нова средства за супротстављање ПРО и развој нових путања лета ракета, додао је Каракајев.
Он је објаснио да се у оквиру ових мера стварају ракетни системи са савременим средствима за супротстављање противракетним системима. Овакви системи се развијају „узимајући у обзир прогнозиране процене карактеристика будућих информационих и ударних система противракетне одбране“.
Како је навео, наставља се и рад на смањењу видљивости ракета и бојевих глава.
Поред Ракетних снага стратешке намене у Стратешке нуклеарне снаге улазе и стратешки носачи ракета Ваздушно-космичких снага Русије и стратешка нуклеарна подморничка флота.
Пленарна седница уочи велике изложбе наоружања „Армија-2022“ у Русији - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2022
РУСИЈА
Јарс, Сармат, Булава: Достигнућа руских војних предузећа јачају одбрамбену способност земље /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала