- Sputnik Србија, 1920
Катар 2022
Светско првенство у фудбалу 2022. године одржава се у Катару, пратите сва дешавања са највећег фудбалског такмичења уз Спутњик спорт.

Од анонимуса до звезде – „преорао“ је терен и чекају га милиони!

© AP Photo / Petr David JosekМароко - Португалија
Мароко - Португалија - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2022
Пратите нас
Неколико репрезентативаца Марока имало је сјајан турнир у Катару и нема сумње да ће током јануара бити међу најтраженијим фудбалерима на зимској трансфер пијаци. Један од њих, Азедин Унаи, увелико привлачи пажњу, а партијом у полуфиналу против Француске, упркос поразу, успео је да одушеви љубитеље фудбала.
Шпанска спортска штампа је одмах после осмине финала преселила 22-годишњег везисту Анжеа у редове велике Барселоне. Француски клуб је свестан да ће после полуфинала у Катару тешко моћи да га задржи.
Уколико направи трансфер у јануарском прелазном року био би то незапамћени успон у каријери пошто пре старта Светског првенства тешко да је неко ван граница Марока и француске Лиге 1 чуо за овог фудбалера.
Мршав и висок, делује као перце на терену, али његове партије у срцу мароканског везног реда условиле су да засени много познатије саиграче и покупи награде за играча утакмице.

„Ко ме је од противника импресионирао? Пријатно сам изненађен бројем осам. Не сећам се како се зове, жао ми је, али добар је играч“, рекао је сада већ бивши шпански селектор Луис Енрике након што је Мароко избацио његов тим са Мундијала.

Пре само две и по године Унаи је играо за француског трећелигаша Авранш, након што га је Стразбур отпустио, неколико година откако га је као 15-годишњака довео из Марока. Поникао је у чувеној мароканској фудбалској академији „Мохамед Шести“.
После једне сезоне прешао је у прволигаша Анже и у ово доба прошле године зарадио први позив у национални тим на Куп Африке који се одржавао у Камеруну где је одмах био стартер за Мароко.
Учинак Азедина Унаија у полуфиналу против Француске:
Полуфинале против Француске била је тек 16. утакмица Унаија у каријери за Мароко, где је чврсто командовао средином терена. Унаи предводи тим напред у погледу поседа лопте, паметно повезује игру и пасове и делује неуморно на терену.
На утакмици са Шпанијом претрчао је скоро 15 километара.
„Догураће далеко, то је сигурно. Знам да нећу моћи дуго да га задржим. Али, прихватамо то, јер смо породични клуб који не жели да спутава своје играче“, рекао је председник Анжеа Саид Шабан за француски радио.
Унаи је пре Светксог првенства у Катару вредео четири милиона евра, сада ће му цена сигурно порасти неколико пута.
Селектор Марока Валид Реграги каже да је очекивао да Унаи заблиста у Катару.
„Имамо неке играче у малим клубовима - мада мрзим овај израз мали - тако да је Мундијал био добра прилика да покажу квалитет. Сви су фокусирани на Светско првенство, хоћемо да испишемо историју, а после тога нека менаџери раде свој посао“, поручио је Реграги.
Мароко - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
Катар 2022
Случајност? Тешко...
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала