- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Мило Ђукановић: Испоштоваћу Устав и потписати измјене Закона о предсједнику

© AP Photo / Risto BozovicМило Ђукановић
Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2022
Пратите нас
Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић казао је да ће испоштовати Устав и потписати измјене Закона о предсједнику.
Ђукановић је у интервјуу агенцији МИНА рекао да је реално очекивати да ће проблеми у Црној Гори морати да се рјешавају уз помоћ медијатора и да је најлогичније да ће то бити неко из Европске уније (ЕУ).
На питање да ли ће потписати измјене Закона о предсједнику, он је одговорио да не вјерује да ту има пуно разлога за недоумице.
„Као и увијек до сада, испунићу све што су обавезе предсједника државе прописане Уставом“, навео је Ђукановић.
Он је, говорећи о начину за рјешавање кризе, рекао да није присталица увођења медијатора у домаће политичке проблеме и да је уочи парламентарних избора 2016. године било идеја да Црна Гора добије медијатора.
Тада се, како је додао, снажно заложио да сами рјешавају домаће политичке проблеме.
„Мислим да дубина проблема које живимо у овој фази политичког живота у Црној Гори, са овако бахатим непоштовањем препорука релевантних међународних институција, неизбјежно условљава њихово рјешавање уз помоћ партнера“, рекао је Ђукановић.
Он је навео да је најлогичније да ће то бити неко из ЕУ.
Ђукановић је казао да ће, уколико поново добије предлог да за мандатара именује лидера Демоса Миодрага Лекића, и ту бити веома одговоран према Уставу.
„Као што знате, моје образложење због чега нијесам прихватио закашњели предлог, да Лекић буде мандатар за састав владе, је и даље актуелно“, истакао је Ђукановић.
Он је рекао да Устав прописује рок од 30 дана у којем је предсједник у обавези да обави консултације са парламентарним партијама и да је, на бази недвосмислено утврђеног сазнања да постоји спремност парламентарне већине да подржи предложеног кандидата, обавеза предсједника да тог кандидата прогласи мандатаром и да му вријеме од 90 дана за састав владе.
Како је казао, пошто није било тако, онда је искористио другу уставну могућност и предложио скраћење мандата Скупштини, да би након тога расписао пријевремене парламентарне изборе.
Ђукановић је подсјетио да је та иницијатива била упућена парламенту и да је парламентарна већина одбила.
„Тако да, у међувремену, још живимо тај институционални вакум гдје имамо парламентарну већину која је пропустила прилику да изабере Владу, али је то очигледно много не погађа јер једино води рачуна да што је могуће дуже продужи свој мандат“, рекао је Ђукановић.
Он сматра да би формирање још једне Владе био нови неуспјешан покушај парламентарне већине формиране након парламентарних избора 30. августа 2020. године.
Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2022
РЕГИОН
У поноћ истекао рок: Нико не зна да ли је Мило Ђукановић потписао закон
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала