- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Четвородневна радна недеља у Шпанији: Влада издваја 10 милиона евра за реализацију

CC0 / Unsplash / Бизнис
Бизнис - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2022
Пратите нас
Министарство индустрије и трговине Шпаније издвојиће 10 милиона евра помоћи малим и средњим предузећима како би увели четвородневну радну недељу. Уколико резултати пробног периода, који ће иницијално трајати две године, буду позитивни, мера се може проширити и на друге делове тржишта рада.
У пилот пројекту могу да учествују мала и средња предузећа са до 249 запослених у производном сектору.
Држава ће им исплатити највише 150.000 евра ако смање недељно радно време за најмање 10 одсто за 25 до 30 одсто радне снаге, у зависности од величине предузећа.
Компаније учеснице такође морају да покажу интерна организациона побољшања у првој години пробног периода, са циљем побољшања продуктивности и компензације већих плата по сату рада, наводи шпански дневник ТВЕ.
Компаније могу слободно да одлуче да ли ће смањити дневно радно време или ће увести четвородневну радну недељу.
Министарство у напомени подсећа да је реч о експерименталном пројекту „са смањеним буџетом“. Засад се ти ограничава на индустријски сектор „да би се постигла довољна статистичка репрезентативност која омогућава да се извуку закључци на основу података који касније могу довести до проширења пилота на остатак привреде“ .
Након завршетка пилот-пројеката у компанијама ће , „бити спроведена студија за процену и упоређивање различитих врста мера које су спроведене“. Овим подацима биће успостављен „низ коначних препорука“.
Први пројекти у свету који су усвојили овај нови план дали су добре резултате и за запослене и за привреднике, кажу њихови промотери. Највећи експеримент до сада , у Великој Британији, показује да је 86 одсто од скоро 70 компанија које су учествовале задовољно резултатима и намеравају да га наставе у будућности.
Радници - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2022
ЕКОНОМИЈА
Одлази ли петодневна радна недеља у Србији у пензију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала