- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Од граничне цене за руску нафту штету ће трпети Европљани, а не Москва

© AP Photo / Juan Carlos HernandezИрански танкер нафте „Фортјун“
Ирански танкер нафте „Фортјун“  - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2022
Пратите нас
Максимална цена руске нафте коју је одредио Запад неће довести до тога да се смање приходи Москве, а таква одлука ће нанети ударац Европљанима, оцењује се у чланку часописа „Форин полиси“.
Како се наводи, премда се гранична цена нафте од 60 долара по барелу коју су утврдиле земље ЕУ, САД, Г8 и Аустралија, представља на Западу као дипломатска победа то суштински неће смањити профит Русије.
Последњих година руска сировина се продавало просечно по цени од око 60 долара, а попусти на тип нафте „Уралс“ од почетка операције у Украјини су се преполовили, указује се у тексту. Истовремено, вредност барела нафте „Брент“ је већ после три дана од увођења граничне цене за руску нафту пала на 76 долара.
„Форин полиси“ пише да су на Западу страховали да ће увођење граничне цене утицати на скок цена енергената на светком тржишту без обзира на жељу да се нанесе штета Русији.
Већ у јануару ЕУ ће размотрити ограничење цене: Пољска инсистира да гранична цена буде 30 долара за барел, док су Грчка, Кипар и Малта, које остварују приходе од транспорта нафте, против тога.
У чланку се предвиђа да ће бити све више притужби европских држава на неефикасност и штетност санкција по њих саме.
Подсетимо, Службени гласник Европске уније објавио је одлуку о увођењу горње границе цене руске нафте - 60 долара по барелу од 5. децембра.
„Забрањено је, директно или индиректно, пружати техничку помоћ, посредничке услуге или финансирање или финансијску помоћ, везану за трговину, посредовање или транспорт, укључујући претовар са брода на брод, трећим земљама сирове нафте или нафтних производа који потичу из Русије или су извезени са Русије“, наводи се у документу.
Нафтна пумпа на налазишту у Новом Мексику - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2022
РУСИЈА
Цене нафте расту док ембарго на руску нафту ступа на снагу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала