Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштина открила прави циљ: Насилни преврат у српским општинама

© AP Photo / Visar KryeziuПрипадници РОСУ на северу Косова и Метохије
Припадници РОСУ на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2022
Пратите нас
Албанци су постављањем одборника албанске и бошњачке националности у институције на северу Косова извршили правну егзибицију са циљем да се српски народ што више застраши и протера са својих огњишта. По овоме се види да им избори и нису били циљ каже Зоран Анђелковић.
Уз присуство припадника такозване косовске полиције Албанци су у згради општине у Северној Митровици одржали седницу скупштине на којој су именовали нове одборнике који су положили заклетве, а за председника је изабран Неџат Угљанин.

Правна егзибиција Куртија

Тиме су фактички Албанци насилно преузели власт у општина Северна Митровица, након што су сели у одборничке клупе, у којима су све донедавно били представници Српске листе, апсолутни победници на последњим изборима.
Зоран Анђелковић, бивши председник Привременог Извршног већа Косова и Метохије, каже да је суштина у томе да се овим показало шта је била намера Албанца.

„Све је то био њихов циљ у старту, а епизода са најавом расписивање избора за Север је само послужила као провокација за Србе да се изазову нови инциденти, а не да стварно организују изборе,“ каже Анђелковић.

Притисак за исељавање Срба

Како каже, ово је у старту била правна егзибиција Албанаца коју су планирали како би на Северу преузели власт и показали да тамо хоће да инсталирају оне политичке структуре које су у спрези са њима.
„Желели су да инсталирају појединце и структуре који немају никакав утицај или, боље рећи, немају подршку бирачког тела, односно српске заједнице на северу Косова,“ објашњава наш саговорник.
Анђелковић је уверен да је ово акција у склопу сталног и континуираног притиска за исељавање Срба са Косова и Метохије изазивањем што веће нестабилности.

„Они су просто узели имена са одборничке листе, која је учествовала на прошлим изборима, а то је албанска листа и бошњачка и поставили их уместо одборника Српске листе који су освојили већину у Митровици, а дали оставке на та места. С обзиром да није било више српских одборника који би могли да као у парламенту Пиштине положе заклетву и тиме спрече да Курти довде Србе са неке друге листе на њихова места, они су лукаво извели ову правну егзибицију,“ објашњава Анђелковић.

Овај преврат изведен је након што су Срби напустили све институције на Северу КиМ, а међу њима одборници у Северној Митровици, револтирани све јачим терором Приштине, која одбија да формира ЗСО.
У међувремену је Централна изборна комисија „заменила" одборнике, што је била и формална сагласност за успостављање нове, нелегалне и нелегитимни власти у Северној Митровици. Пре него што је сео у фотељу председника општине, супротно већинској вољи грађана, Неџет Угљанин позвао је све грађане на мир и поручио да су, како каже, мала општина и да ће се бавити малим стварима и бити адреса за све што тишти грађане.
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2022
РУСИЈА
Захарова: Амбасадор Боцан-Харченко има налог из Москве око Косова
Косовска полиција - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2022
СРБИЈА
Канцеларија за КиМ: Албанци правним насиљем заузели одборничка места
Припадници тзв. специјалних снага Косова на северном делу Косово и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
СРБИЈА
И даље напето: Наоружани специјалци позирају - бизарна провокација за Србе на северу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала