- Sputnik Србија, 1920
Катар 2022
Светско првенство у фудбалу 2022. године одржава се у Катару, пратите сва дешавања са највећег фудбалског такмичења уз Спутњик спорт.

Степијева контра: Заслужио је – свим срцем уз Месија! А Мбапе - има времена за њега!

© AP Photo / Hans PunzДрагослав Степановић
Драгослав Степановић - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2022
Пратите нас
Стигосмо и до тог чувеног финала и најважније утакмице на Светском првенству у којем је улог „Златна богиња“. Чини ми се да је онај систем, када почнеш лоше, па се после дижеш и дижеш и добијаш утакмице, код Аргентине донео резултат.
Кренули су поразом од Саудијске Арабије, а онда су у полуфиналу растурили Хрвате. А тек Меси, он је разбио Јошка Гвардиола – играча од 100 милиона евра. Толико га је задлудео, да нисам могао да верујем да један играч може себи то да дозволи.
Kолумну Драгослава Степановићa – „Степијева контра“ читајте на Спутњику током трајања Мундијала у Катару.
Хрват има дупло дуже ноге, дупло дужи корак, али Меси је попут „сингерице“, чудо једно. Читам коментаре и анализе новинара да је Јошко превише поштовао Месија и да га зато није дирао... Међутим, када имате играча који има кратке ноге и прави кратке кораке код тог окретања и промене правца, он много брже и лакше одради посао него овај с дугачким ногама. Када изгубиш два корака, нападач ти се противник увуче испред, преостаје ти само да га фаулираш и да направиш пенал и поново би био гол. То да је Јошко био фер, то није истина. Меси има ту невероватну физику, он је као оне старе машине за шивење – „сингерица“, и у секунди промени одлуку и направи разлику.
Тај његов потез ме је вратио 30 и кусур година уназад на Мундијал у Италији када је Пикси „изломио“ Шпанце и постигао онај прелеп погодак. Сви су очекивали да ће да шутира из прве, а он је „продао лажњак“ и елегантно сместио лопту у мрежу. Тако је Меси „украо“ два корака Јошку и асистирао за гол. На овом нивоу, попут Светског првенства, то је превише.
© AP Photo / Natacha PisarenkoЛионел Меси
Лионел Меси  - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2022
Лионел Меси
Е – због таквог Месија, Аргентина је спремна да узме светску титулу! Али, с друге стране им стоји Мбапе, Гризман и сви остали. Французи имају бољу одбрану, али то је једна утакмица од које очекујемо сви много више. Светско првенство у Катару, за које је председник ФИФА Ђани Инфантино рекао да ће бити најбоље организовано Светско првенство, то је и показало. Било је нереда у Француској после елиминације над Мароком, када је избио прави навијачки рат, али у Катару све протиче у карневалској атмосфери. И поред свих критика које су имали из Европе и света, Катар је показао да је способан да организује Мундијал за памћење.
Што се самог финала тиче, очекујем тврду утакмицу због великог улога. Једна битна ствар када се јесте што је већину играча савладао умор. Игра се на највишем нивоу, шест утакмица, најбољи играчи из свелог света. И ту се у свакој утакмици како турнир одмиче тражи више и на физичком, и на психолошком и на техничком пољу, да би се добила утакмица.
И једни и други ће сасвим сигурно до најситнијих детаља анализирати и проучити овог другог како би пронашли „пукотину“. Ту где осете да неко није тотално фит, ту ће да нападну и да покушају да задају тај главни ударац.
Пред нама су две фантастичне екипе, обе су кадре да освоје титулу и обе у својим редовима имају играче светске класе попут Месија и Мбапеа, Гризмана који једним потезом могу да реше утакмицу.
© SputnikЗлатна богиња
Златна богиња - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2022
Златна богиња
Навијаћу за Аргентину, због Месија. На крају је каријере и ово му је друго финале на Мундијалима, а пре шест месеци је освојио Копа Америка, па је „Златна богиња“ једини трофеј који му недостаје. Ово би требало да буде наставак његове приче, бајке. А Мбапе? Има он испред себе још три-четири Светска првенства, тако да ће бити прилике да после Мундијала у Русији 2018. године освоји још коју титулу.
Шта ме још фасцинира код Месија и због чега немам дилему да је заслужио да испише историју. Упркос томе што има 35 година, ниједном није замењен у Катару!? Одиграо је свих шест утакмица до сада, укључујући и продужетке. Нешто импресивно, невероватно. И због тога му од срца желим да подигне „Златну богињу“ и да престигне Дијега Арманда Марадону. Читам и да му замерају да мало трчи, и то ме подсећа када сам ја играо за ОФК Београд, када смо нашем центарфору Сантрачу говорили: „Остани ти напред, ми ћемо да се бијемо и да теби шаљемо лпте да постижеш голове“. Физички, он не може да учествује у свим тим акцијама и дефанзивним задацима, али и не треба.То је такав играч ког не смете да трошите у оба правца, већ га чувате да постиже или да намешта голове. Немци такве играче зову „книпсер“. Када апаратом за сликање учините да се чује оно „шкљоц“ и уследи блесак. Е, то је Меси! Човек, фудбалер који ни из чега направи нешто и постигне гол. Ма, у тренутку га измисли.
Зато, од срца му желим да у недељу подигне „Златну богињу“ која му толико недостаје и коју је толико заслужио.
Љупко Петровић - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2022
СПОРТ
Љупко кроз сузе за Спутњик: Миха је био звер, остаће заувек наша три бисера!
Драгослав Степановић - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2022
Катар 2022
Степијева контра: Бразилци као Немци – то се тако не ради!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала