- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: САД већ заостају за Русијом у бици за Арктик

© Sputnik / Павел Львов / Уђи у базу фотографијаАтомски ледоломац у Архипелагу Земље Фрање Јосифа
Атомски ледоломац у Архипелагу Земље Фрање Јосифа - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе већ заостају за Русијом у трци за утицај на Арктику, пише колумниста Кенет Розен у чланку за лист „Политико“.
Према његовим речима, регион Арктика постаје центар новог ривалства међу земљама, с обзиром да се Северни ледени океан постепено топи и да то доводи до појаве нових пловних путева и већих могућности за проналажење природних ресурса.

„Русија је, током последње две деценије, доминирала у борби на Арктику“, пише колумниста.

Он наводи да Москва стално повећава своју флоту нуклеарних ледоломаца, бродова и подморница, као и да повећава ископавање рудних богатстава на Арктику и додаје, да Америка има мало искуства и могућности да сустигне Русију.
Према његовим речима, САД немају довољно ресурса на Арктику и оне нису спремне да се изборе са све већим климатским проблема, што ће захтевати нове технологије, обуке и инфраструктуру.
Аутор чланка наводи да Америка има само два ледоломца и планира да произведе још шест, Канада их има 18, а Русија више од 50. Осим тога, он истиче, да САД немају дубоке морске луке на Аљасци и да се једина таква налази на Гренланду, док шест војних база морају стално да се ремонтују.
Бела кућа је у октобру објавила своју политичку стратегију за Арктик у наредних десет година. Касније је Министарство иностраних послова Русије навело, да је та политика усмерена на конфронтације, а не на конструктивну сарадњу. Амерички сенатор Ангус Кинг не пориче да би Арктик могао да постане центар конфликта САД и Русије.
Караван бродова на траси Северног морског пута - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2022
РУСИЈА
Амерички бродови припремају провокације у водама Северног морског пута
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала