- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Руски научници измислили комплекс за тестирање сателита на земљи

CC BY-SA 4.0 / José Furtado / Уметничка визија руског сателита "Канопус Б" у Земљиној орбити
Уметничка визија руског сателита Канопус Б у Земљиној орбити - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2022
Пратите нас
Научници Томског државног универзитета су измислили апарат за експериментални рад и истраживање комплекса за трансформацију енергије система за напајање аутоматских космичких апарата нове генерације.
Комплекс има уникатне апарате, који омогућавају спровођење не само испитивања у аутоматском и полуаутоматском режиму, већ и испитивања најновијег модула за трансформацију енергије, рекли су у пројектном офису „Приоритет 2030“ Томског државног универзитета.
Експерти су навели да је испитивање различитих система космичких апарата веома скупо и да је за потребно да се много на томе ради. Тренутно се део експеримената врши на моделима уз примену различитих математичких уређаја и имитатора.
Међутим, развој сваког сателита се одвија у складу с његовом наменом и представља посебан истраживачки рад. Појединачни модули различитих апарата се значајно разликују, посебно у системима за напајање и комплексима за трансформацију енергије. Ово ће све омогућити да се убрза процес формирања космичког апарата.
Нови модул ће омогућити да се производи низ обједињених система за снабдевање енергијом свемирске летелице различитих капацитета. То ће не само значајно појефтинити апарат, већ ће и смањити његове габарите.

„Приликом развоја модула за транспормацију енергије, успели смо да обезбедимо значајно повећање специфичних енергетских карактеристика“, рекао је директор Научно-истраживачког института космичких технологија Томског државног универзитета Артур Ото.

Примењене су специјалне инсталације које имитирају примарне изворе електричне енергије космичких апарата, најсавременије системе за моделирање и пројектовање. То је омогућило флексибилност и универзалност комплекса.
Научник је навео да су произвођачи сателита и опреме за сателитске системе високо оценили прве резултате рада нових апарата.
Истраживачки радови се спроводе у оквиру стратешког пројекта „Наука о космосу и инжењеринг“ програма за развој факултета до 2030. године. Реализација је део државног програма Министарства за науку и факултетско образовање „Приоритет 2030“.
Владимир Џанибеков и Виктор Савиних - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2022
РУСИЈА
Како су совјетски космонаути 1985. године спасили Земљу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала