- Sputnik Србија, 1920
Катар 2022
Светско првенство у фудбалу 2022. године одржава се у Катару, пратите сва дешавања са највећег фудбалског такмичења уз Спутњик спорт.

Дрес није био довољан – Месијев огртач има посебно значење

© AP Photo / Manu FernandezЦеремонија доделе пехара на Светском првенству
Церемонија доделе пехара на Светском првенству - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2022
Пратите нас
Не само да је Мундијал у Катару био преседан због датума и места одржавања већ је и сам крај такмичења био другачији од осталих јер је капитен победника подигао трофеј са „додатном гардеробом“.
Лионел Меси, капитен репрезентације Аргентине, није могао да прослави највећу победу у каријери на стандардан начин већ је од организатора добио и додатни део гардеробе – такозвани бишт.
Прозирни црни огртач нашао се на Месијевим леђима како би се одала почаст домаћинима чији је то део традиционалне ношње, али резервисан за елиту становништва.
Бишт су, према предању, носили људи из Леванта и нарочито становници Свете земље, још у Христово време.
Такав огртач је у каснијем добу добио престижни статус, носи се на венчањима и фестивалима, а право на то имају племенски лидери, владари и верске вође, приказујући њихову позицију и друштву и лично богатство, као пандан западном смокинг црном оделу.
Назив за огртач потиче из речи која је означавала висок статус у друштву и лични дигнитет, а први пут је поменут још у књигама грчког историчара Херодота.
Бишт се прави од камиље длаке и овчје вуне, а постоје верзије за летње и зимске месеце.
Лео Меси - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2022
Катар 2022
Перина слављеничка рабона: Бог и Богиња, управо венчани!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала