- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

ЕУ усвојила политички договор о ограничењу цена гаса

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаГасовод "Газела" којим се руски гас испоручује у ЕУ
Гасовод Газела којим се руски гас испоручује у ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2022
Пратите нас
Земље Европске уније постигле су политички договор о лимиту цена гаса у оквирима механизма корекеције тржишта.
Одредба Европске уније о стварању привременог механизма корекције тржишта гаса с ограничењем цене биће коначно одобрена на основу писане процедуре, наведено је у саопштењу Савета Европске уније.
Цена гаса ће бити ограничена на 180 евра по мегаватчасу, односно 1.85 евра за хиљаду кубних метара, што је више од садашњег нивоа цена. Договор је био, према наводима Председништва Чешке при ЕУ, постигнут готово једногласно.
Добијена је и сагласност Немачке, која је дуго била против те мере.
Постизање договора потврдио је на Твитеру премијер Чешке Петар Фијала.
„То је велики успех, који је постигнут у последњим данима председавања Чешке Европској унији! Договорили смо се о ограничењу цена гаса. На тај начин смо успели да постигнемо веома важан споразум, који ће допринети томе да енергија буде доступна европским домаћинствима и фирмама“, написао је чешки премијер.
Ограничење цена гаса у Европској унији уводи се од 15. фебруара.
Министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто раније је рекао да се девет земаља ЕУ, међу којима су Мађарска и Немачка, успротивило увођењу ограничења цена гаса током пробног гласања на седници европских министара енергетике.
„Девет земаља, укључујући нас, било је против ограничења цена, али пошто је неопходна квалификована већина, она је прикупљена“, рекао је Сијарто и додао да пошто све земље које су гласале против ограничења, осим Немачке, нису густо насељене, није било могуће „скупити мањину неопходну за блокирање одлуке“.
Мађарска ће, према његовим речима, у сваком случају гласати против ограничења цена гаса, јер сматра да је то погрешна и штетна мера.
Сијарто је додао да је четири месеца, током којих министри енергетике земаља ЕУ покушавају да усагласе детаље ограничења, требало искористити за трагање за новим изворима гаса за европско тржиште.
Он је нагласио да би то било „најбоље решење за смањење цена гаса“.
Европска комисија је у новембру разрадила привремени механизам кориговања тржишта гаса ради обуздавања великих скокова цена тог енергента. Министри енергетике ЕУ су већ разматрали предлог Европске комисије у новембру, али су били несагласни у вези с нивоом ограничења.
Лого ЕУ на згради седишта Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2022
СВЕТ
Сијарто: Гранична цена за руски гас лоша идеја, министри енергетике ЕУ без договора
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала