- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Покушаји да се ограниче цене гаса су неприхватљиви

© Sputnik / Евгений Одиноков / Уђи у базу фотографијаПоглед на московски Кремљ
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2022
Пратите нас
Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да су покушаји да се успостави горња граница за цене гаса неприхватљиви и да ће Москва предузети одговарајуће одлуке у вези с тим, као и с указом о ограничењу цена нафте.
„Овде су исти принципи. То је нарушавање тржишног процеса образовања цена, задирање у њега. Било какво позивање на горњу границу је неприхватљиво. ПОтребно је време да би се пажљиво измерило за и против. Мало је успорен процес у вези с нафтом“, рекао је Песков новинарима.
Према његовим речима, Москва ће на одлуку Европске уније о ограничењу цена гаса реаговати, исто као и на ограничење цена нафте.
Песков је оценио да одсуство сагласности у вези са ценом руског гаса тешко може говорити о расколу у ЕУ, те да је више реч о техничким неслагањима у ставовима.
Земље Европске уније постигле су политички договор о лимиту цена гаса у оквирима механизма корекеције тржишта. Аустрија и Холандија су биле суздржане, док је Мађарска гласала против ограничења цена гаса у Европској унији.
Одредба Европске уније о стварању привременог механизма корекције тржишта гаса с ограничењем цене биће коначно одобрена на основу писане процедуре, наведено је у саопштењу Савета Европске уније.
Цена гаса ће бити ограничена на 180 евра по мегаватчасу, односно 1.85 евра за хиљаду кубних метара, што је више од садашњег нивоа цена. Договор је био, према наводима Председништва Чешке при ЕУ, постигнут готово једногласно.
Ограничење цена гаса у Европској унији уводи се од 15. фебруара.
Гасовод Газела којим се руски гас испоручује у ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2022
РУСИЈА
ЕУ усвојила политички договор о ограничењу цена гаса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала