- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Правно насиље у Подгорици: Два мјесеца од избора стари градоначелник не признаје пораз

CC0 / Pixabay / Подгорица
Подгорица - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2022
Пратите нас
Подгорица данас слави свој дан, а два мјесеца након локалних избора ДПС још не предаје власт побједницима - представницима Покрета Европа САД, коалицији око ДФ-а и Демократама.
Сједница Скупштина Главног града Подгорица заказана је за 30. децембар, а члан предсједништва Покрета Европе сад Василије Чарапић каже за Спутњик да ће као сљедбеници Марка Миљанова, који знају шта је чојство, пером избацити са власти градоначелника Ивана Вуковића из ДПС-а са власти у Подгорици.
Иван Вуковић, коме је противуставно прдужен мандат од маја до октобра и чија је коалиције прдвођена ДПС-ом изгубила изборе у Подгорици, покушава правним егзибицијама да што дуже остане на власти, јер чека да наводно Уставни суд размнотри неколико приговора на изборни процес. Он је и заказао сједницу Скупштине Подгорице у старом сазиву 30. августа на којој ће се расправљати о усвајању буџета за наредну годину.

Као да избора није ни било

Чарапић каже да се градска власт предвођена ДПС-ом понаша као да локалних избора 23. октобра није ни било.
“Срамнно је то што ради Иван Вуковић и ДПС у Подгорици, али ћемо их скинути са власти. Користим ову прилику да честитам Никољдан Кучима и свима који славе”, поручује Чарапић.
Члан Општинске изборне комисје Радисав Јокић из ДФ-а, каже за Спутњик да је ово што се догађа у Подгорици правно насиље, гдје ДПС не признаје да је изгубио изборе. Подсјећа да су чланови Изборне комисије, њих седморица, на једној од сједница одлучили да се резултати избора прогласе и објаве у Слижбеном листу, али то спречава предсједник ОИК-а из ДПС-а Веселин Вукчевић.

Чиста ситуација

“Овдје имамо чисту ситуацију и нема потребе да се Уставни суд мијеша, јер су приговори њему поднесени потпуно небитни, не тичу се изборног процеса. Овдје је ријеч о кршењу закона и самовољи људи из ДПС-а који не признају да је народна воља била убједљиво против њихове политике. Иван Вуковић се лажно представља да је још градоначелник, против тога свједочи и одлука Управног суда. Очекујемо да се влада више укључи, ако треба направити и измјене и допуне Закона о локалној саомуправи, или увести принудну управу у Подгорицу. Дакле, овдје је ријеч о општем интересу да се народна воља пореточи у власт”, каже Јокић за Спутњик.
Подсјетимо, резултати избора у Подгорици одржаних 23. октобра још нијесу проглашени.
Побједници избора још траже начин како да прогласе резултате избора и преузму власт. Са друге стране, предсједник Изборне комисије Главног града Веселин Вукчевић из ДПС-а поручује да нема транзиције власти док Уставни суд не ријеши жалбе на изборне неправилности.
Прво је новоформирана већина ДПС са традиционалним партнерима и УРА гласала да се одложе редовни локални избори у 13 црногорских општина од маја до октобра, и продужен је мандат градоначелнику Ивану Вуковића, а Уставни суд је оцијенио да је то било протиуставно.
Просторије Изборне комисија у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2022
РЕГИОН
У просторије Изборне комисије у Подгорици уселио се брачни пар /видео/
Јаков Милатовић - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2022
РЕГИОН
Милатовић: Нова опструкција ДПС-а мирне предаје власти у Подгорици
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала