- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Заувек подигнута крагница, заувек Синиша!

© AFP 2023 / GABRIEL BOUYSСиниша Михајловић
Синиша Михајловић - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2022
Пратите нас
Најбољи пријатељ му је уништио кућу, затекао је своју фотографију пробушену метком, гледао је како се распада оно што је сматрао најлепшим...
Синиша Михајловић није био обичан човек. Није ни могао да буде. Морао је стално да буде нарогушен, намрштен и наоштрен. Све на њему је морало да буде тако. Чак и крагна на дресу, чак и фризура. Морао је јер је увек морао да се брани.
Како је Михајловићева позиција на терену ишла све више уназад, ка одбрани, тако је и он као човек морао да се брани од разноразних коментара, напада, критика – морао је да брани себе јер је то било једино што му је остало.
„Имам снажан карактер. Србин сам од главе до пете, с свим врлинама и манама мог поносног народа. Знам да признам своје грешке, знам да се извиним и спреман сам за дијалог, али сматрају да сам тврд човек. И то је тачно. Боље да ме не провоцирају“.
Веровао је да ће његово Борово село, његов Вуковар, заувек остати онакви какве их је затекао по рођењу. Нажалост, није било тако.
„Био је то за мене најлепши град на свету, а затим је постао симбол рата. После рата сам дошао у Вуковар. Нисам могао да се снађем. Ни птице, ни кучета на улици. Град духова. Сви ратови су одвратни, а братоубиство које смо ми проживели у бившој Југославији је нешто најгоре што се може догодити. Пријатељи су пуцали једни на друге, видео сам како мој народ пати, мој најбољи пријатељ је уништио моју кућу...“
Као човек који је такав злочин доживео од најбољег пријатеља, како да не буде спреман на најгоре од противника? Како да не крене први? Како да не набуде нарогушен, надобудан, ратоборан? Са подигнутом крагном? Са „јеж“ фризуром? Како да не искористи све да би одбранио себе, образ, част, дату реч, дрес који носи, заставу пред којом стоји?
Испраћај Синише Михајловића - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2022
СПОРТ
Сузе, мук и понос – легенде и навијачи испратили Михајловића на вечни починак: „Адио, Миха!“ /видео/
Све је то морао да ради Синиша, али све да би се одбранио, да би ставио до знања да је његов снажни карактер направљен од другачијег материјала и да се са њиме не треба играти јер је прошао свашта, прекалио се и добио гвоздену оплату.
И до последњег дана је био такав, пркосио је болести, желео је да и даље хода усправно, да својим очима гледа фудбалски терен, да својом левицом распали по лопти и пошаље је тамо где голман не очекује да ће завршити.
Због свега – заувек подигнута крагница, заувек „јеж“ фризура и пљување у уста свакоме ко се усуди да изговори оно што се не сме. Јер, како другачије?
Живео Синиша, заувек!
Љупко Петровић - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2022
СПОРТ
Љупко кроз сузе за Спутњик: Миха је био звер, остаће заувек наша три бисера!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала