- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Лов на вештице“: Трампов одговор на препоруку да се против њега подигне оптужница

© AP Photo / Evan VucciАмерички председник Доналд Трамп
Амерички председник Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2022
Пратите нас
Комисија Представничког дома америчког Конгреса, која је истраживала упад у Конгрес 6. јануара 2021. године, препоручила је Секретаријату за правосуђе подизање оптужнице против Доналда Трампа. Бивши председник САД је ту препоруку одбацио, називајући је ловом на вештице.
Трамп, који је прошлог месеца најавио кандидатуру за председничке изборе 2024. године, сматра да препорука представља покушај подривање његове кампање.
„Људи схватају да Демократски истражни биро настоји да ме спречи да се кандидујем за председника, јер знају да ћу да победим. Све ово око кривичног гоњења, као што је било и у случају импичмента, представља покушај да мене и Републиканску партију избаце из игре“, објавио је Трамп на платформи „Truth Social“.
Комисија, која је једногласно у понедељак донела одлуку, навела је четири кривична дела за која сматра да представљају основ за подизање оптужнице, а то су: опструкција званичног поступка, завера против САД, изношење лажних изјава и подстицање и подржавање побуне.
Трамп је додао и да су „лажне оптужбе о дешавањима 6. јануара већ поднете, процесуиране и пресуђене у форми обмане импичмента број два“, истичући да је тада убедљиво победио, пренео је РТ.
Иначе, ово је први пут у америчкој историји да је изгласана препорука о покретању кривичног поступка против бившег председника САД.
Бивши амерички председник Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2022
СВЕТ
Досије Твитер или „Досије икс“: Зашто Доналд Трамп захтева суспензију Устава САД /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала