- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Вишецевни бацач ракета Град руских снага у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Макрон шаље Кијеву ПВО системе

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 300. Председник Русије Владимир Путин изјавио је да је ситуација у ДНР, ЛНР, Херсонској и Запорошкој области веома тешка. Шеф ДНР Денис Пушилин саопштио је да је центар Маринке очишћен од украјинских трупа, као и да је део положаја украјинских снага одакле су вршени напади на ДНР уништен.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
20:43 20.12.2022
Кремљ је потврдио да је руски председник Владимир Путин посетио зону специјалне војне операције (СВО) и да је разговарао са тамошњим командантима руских снага, пише "Росијска газета".
Посланик Државне думе Андреј Гуруљов написао је на свом телеграм-каналу да је шеф руске државе, наводно, посетио зону СВО.

„Ако мисли на штаб у коме је био у петак, онда да“, рекао је портпарол руског председника Дмитриј Песков, коментаришући изјаву Гуруљова.

Кремљ је у петак објавио снимак састанка руског председника Владимира Путина са руским официрима и генералима, а сусрету су присуствовали и министар одбране Сергеј Шојгу, као и начелник Генералштаба Валериј Герасимов.
18:44 20.12.2022
Француска је Кијеву испоручила хаубице и системе противваздушне одбране "Кротал", а планира да испоручи и нову серију наоружања почетком следеће године, саопштио је француски председник Емануел Макрон, преноси АФП.
Шеф државе је прецизирао да са министром оружаних снага Француске Себастијеном Лекорнуом разговара о новим испорукама наоружања и муниције, планираним за први квартал 2023. године. Између осталог, очекују се испоруке самоходних артиљеријских хаубица Цезар. Макрон није прецизирао о ком броју јединица је реч, додајући да је то питање још у фази договора.
18:31 20.12.2022
Оружане снаге Украјине гранатирале су Петровски округ Доњецка, гранатама, калибра 155 милиметара, саопштиле су власти ДНР.
17:12 20.12.2022
Два турска војно-транспортна авиона Ербас А400М, који су од фебруара били стационирани на кијевском аеродрому Бориспољ, безбедно су напустила ваздушни простор Украјине
Авиони су крајем фебруара испоручили војни терет у Кијев.
Данас је први пут од почетка руске војне операције био отворен ваздушни коридор изнад Украјине.
17:04 20.12.2022
У Брјанској области Русије дрон је напао енергетски објекат, нико није повређен, рекао је губернатор региона Александар Богомаз на Телеграму.
У нападу дрона уништена је административна зграда и аутомобил.
16:49 20.12.2022
Министарство иностраних послова Русије објавио је званично саопштење у којем се говори да се раскида споразум о узајамном признању докумената о образовању и научним звањима, који је потписан 2000. године.
15:28 20.12.2022
У сукобу у Украјини победиће само једна страна, неће бити компромиса, рекао је саветник кабинета Владимира Зеленског Михаил Подољак.
Он је нагласио да Украјина неће правити уступке, руска страна неће добити никакве нове Минске споразуме.
„Русија мора да изгуби...да плати штету...Само на тај начин може да се врати безбедност, стабилност и предвидљивост у свету“, написао је он на Твитеру.
13:13 20.12.2022
Припадници руске војске у Херсонској области - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2022
Специјална операција у Украјини
Руска војска: У ЛНР уништене три украјинске диверзантске групе
12:00 20.12.2022
У Кијевској области без струје је 80 одсто потрошача, саопштио је начелник обласне администрације Алексеј Кулеба.
Према његовим речима, најтежа ситуација је у Бучанском, Вишгородском, Обуховском и делимично Фастовском округу.
11:58 20.12.2022
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2022
Специјална операција у Украјини
Путин: Учесници специјалне операције у Украјини дају изузетан пример храбрости
11:37 20.12.2022
Председник Украјине Владимир Зеленски дошао је у ненајављену посету Бахмуту (Артјомовск), преносе украјински медији.
11:21 20.12.2022
Руска војска напредује дуж линије фронта, а непријатељ је исцрпљен и одбија да крене у напад, изјавио је помоћник чеченског лидера и командант специјалних снага „Ахмат“ Апти Алаудинов у контексту ситуације у области Артјомовска (Бахмут) и Соледара.
Према његовим речима, руска војска се креће добрим темпом целом дужином контакт линије, ослобађајући нова подручја од непријатеља.
„Примећујемо ситуацију да је непријатељ потпуно масовно почео да одбија да води борбе и да се налази директно на линији фронта… Имамо… видео-снимке где одводе своје борце који одбијају… да крену у напад, одводе их и стрељају. Имамо потврду да је противник у нашем сектору заиста потпуно посустао“, истакао је Алаудинов за телевизију „Русија 1“.
10:45 20.12.2022
Украјинске снаге гађале су насеље Шебекино у Белгородској области, саопштиле су локалне власти. Како се наводи у саопштењу, у прекиду је испорука електричне енергије.
09:35 20.12.2022
Током протекла 24 часа украјинске снаге испалиле су 235 граната и ракета из вишецевних бацача ракета „Град“, топовске артиљерије калибра 155, 152 и 122мм и минобацача калибра 120мм, саопштила је Народна милиција ДНР.
Гађани су окрузи десет насеља ДНР. У нападима су рањена два цивила. Оштећено је 17 зграда и седам цивилних објеката.
Заједничким дејствима снага ДНР и Оружаних снага Русије уништена су два украјинска тенка (Т-80БВ) и девет оклопних возила, а оборене су три беспилотне летелице. У борбама је убијено и рањено више од 50 украјинских војника.
09:13 20.12.2022
У Кијевској области Украјине на снази су ванредне рестрикције струје, саопштила је кијевска енергетска компанија.
У саопштењу се додаје да у овом тренутку не функционишу распореди стабилизацијских искључења.
08:12 20.12.2022
У току протеклог дана током активних офанзивних дејстава јединица Народне милиције ЛНР украјинске снаге претрпеле су велике губитке у људству и техници, саопштио је портпарол Народне милиције ЛНР мајор Иван Филипоненко.
Убијено је до 90 припадника украјинских снага, а уништено три тенка, четири оклопна транспортера, три артиљеријска оруђа, две беспилотне летелице и 15 специалних возила.
Украјинске снаге су у протекла 24 часа гађале Новосјоловку и Сватово из америчких бацача ракета М142 „Химарс“ и артиљеријског оруђа калибра 155мм.
07:42 20.12.2022
Украјинске трупе пребацују додатне снаге у Соледар
Украјинске трупе пребацују додатне снаге из других праваца на Соледар у ДНР, изјавио је за Спутњик официр Народне милиције ЛНР Андреј Марочко, позивајући се на обавештајне податке.
Он је објаснио да је украјинску команду забринуло ослобађање Јаковљевке, која се налази североисточно од Соледара.
„Да би зауставили напредовање наших јединица и спречили да се украјинска групација трупа нађе у полуобручу, из насеља Мињковка у рејон Соледара упућен је резервни батаљон. Такође, део украјинских јуришних јединица које се боре у Северску преусмерене су за напад на крило наших јединица које напредују“, објаснио је саговорник агенције.
Руске снаге су током викенда преузеле контролу над Јаковљевком и сада завршавају чишћење овог насеља.
07:37 20.12.2022
Министарство одбране Русије саопштило је да су јединице Централног војног округа у зони спровођења специјалне војне операције добиле партију модернизованих тенкова Т-90М „Прорив“.
У току је обука војника за управљање и пуцање из ових тенкова. Након завршетка борбене координације, тенковске посаде почеће да извршавају задатке у саставу групе јединица „Одважни“.
07:31 20.12.2022
Европска унија покушава да сакрије своју умешаност у ратне злочине у Украјини, иницирајући стварање специјалног трибунала, изјавио је за Спутњик заменик министра спољних послова Русије Сергеј Вершињин.
„Стварање оваквог ‘трибунала’, тачније псеудо-трибунала, без учешћа наше земље и њеног пристанка је правна бесмислица, а његове ‘пресуде’, ако до њих и дође, никада нећемо признати, истакао је Вершињин.
Он је напоменуо да Москва није изненађена причама антируских делегација у УН, укључујући и из редова земаља чланица Европске уније, о стварању „међународног трибунала“ за Русију.
„Ове земље су, у свом русофобичном жару, спремне да отворено крше Повељу УН, у којој су уписана овлашћења главних органа ове светске организације, да се мешају у унутрашње ствари суверених држава. Европска унија, која учествује финансирању од више милијарди долара и испорукама оружја Украјини, на тај начин покушава да покрије сопствену умешаност у масовне случајеве ратних злочина које су починиле Оружане снаге Украјине“, рекао је дипломата.
07:22 20.12.2022
Украјинске снаге уништавају стамбене зграде и друштвено важне објекте у Артјомовску (украјински назив Бахмут) који се налази под њиховом контролом, саопштио је официр Народне милиције ЛНР Андреј Марочко на свом Телеграму.
„Украјинске јединице почеле су да прибегавају тактици ‘спаљене земље’, гађајућистамбене зграде, раскрсницеи друштвено важне објекте Артјомовска. Удари се врше свим расположивим средствима, упркос чињеници да тамо нема наших војника, а да се у подрумима налазе цивили“, објаснио је Марочко.
Артјомовск се налази северно од Горловке у ДНР и под контролом је кијевских снага. То је важан саобраћајни чвор за снабдевање украјинске групе трупа у Донбасу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала