Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Када нападну, доносићу одлуке у складу са интересима нашег народа

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио да су се притисци на Србе и Србију појачали откада је поднет захтева за повратак српске војске на Косово и Метохију и да одговор није стигао из Кфора, како је требало, већ од политичара и то највише из Немачке.
„Питам се да ли су они команданта Кфора или су постали чланица Савета безбдености, нисам ни разумео какве то има везе са Немачком. Очигледно да то Немачка сматра својим простором и жели доминацију на Балкану“, рекао је Вучић.
Коментаришући изјаву немачког амбасадора у Приштини Јерна Родеа који је данас изјавио да барикаде треба уклонити пре Божића, називајући апсурдним захтев Београда за повратак српских снага у покрајину, Вучић је рекао да то представља претњу српском народу.
„Поставља се питање сваком Родеу. Зар није било лакше замолити их да направе ЗСО, а не да то раде немачке невладине организације. Зар није било лакше да после 11 дана кажете где је господин Пантић“, рекао је Вучић подсећајући на низ случајева ухапшених Срба којима се крше људска права.
„Да ли је то тај фантастични правни поредак, зар није било лакше да само део тога урадите и покажете добру вољу српском народу“, упитао је Вучић.
Он је рекао да Србија у тренутној ситуацији може само да показује одлучност, јединство и заједништво.
„Знали смо да неко снажно подупире Куртија у лудачким намерама. Наше је да будемо уз свој народ“, рекао је Вучић додајући да је сасвим сигурно јасно да Курти није сам и да „смо у односу на све њих слаби“.
На питање шта ће даље предузети, Вучић је одговорио да води дијалоге на свакодневном нивоу и да је разговарао са шефом НАТО-а за југоисточну Европу.
„Не знам шта друго да радимо него да разговарамо. Када нападну, као врховни командант доносићу одлуке у складу са интересима нашег народа“, закључио је Вучић.

Радо бих ишао на КиМ, али то не би допринело смиривању ситуације

Вучић је рекао да би радо ишао на Косово и Метохију да буде уз српски народ, на скупу након изјава Аљбина Куртија да уклањање барикада не искључује жртве, наводећи да му то не би било дозвољено, као и да сматра да не би допринело смиривању ситуације.
Вучић је казао да би само његово појављивање "распалило страсти" код Албанаца, који мисле да је сва власт на Косову и Метохији само њихова.
"Ја бих радо ишао, али вам је јасно да ми нико то не би дозволио и нисам сигуран да би то допринело смиривању ситуације, не због речи које бих изговорио, већ само због појављивања, а и распалило би страсти код Албанаца који мисле да имају сву власт ту и нападали би Србе који живе тамо. Ја не живим тамо", казао је Вучић.
О тренутној ситуацији у јужној српској покрајини погледајте у новој емисији „Света са Спутњиком“ – „Косовско искушење Европске уније“
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2022
СРБИЈА
Вучић о „бајрактарима“ за тзв. Косово: То ће утицати на наше односе са Турском
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала