- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин на отварању нове деонице гасовода „Снага Сибира“: Ковиктинско налазиште биће највеће у Сибиру

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаРуски председник Владимир Путин
Руски председник Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2022
Пратите нас
Ковиктинско налазиште постаће највеће налазиште гаса у Сибиру, а најважнија рута за транспорт гаса прорадиће пуним капацитетом, изјавио је руски председник Владимир Путин, приликом церемоније свечаног пуштања у рад поменутог налазишта и нове деонице гасовода „Снага Сибира“.
Путин је додао да резерве овог налазишта износе 1,7 трилиона кубних метара гаса, а за транспорт природног гаса изграђен је цевовод дужине 800 километара.
„Наша најважнија рута за транспорт гаса овим ће бити пуштена у рад целом дужином и прећи ће 3.000 километара“, истакао је руски председник.
Према његовим речима, почетак експлоатације налазишта даће озбиљан импулс развоју источних региона Русије.
Путин је данас путем видео укључења пустио у рад Ковиктинско налазиште гаса, одакле ће плаво гориво стизати до гасовода „Снага Сибира“.
Директор „Гаспрома“ Алексеј Милер оценио је да ће након почетка експлоатације бити створен најмоћнији комплекс за производњу и транспорт гаса у Источном Сибиру и на Далеком истоку.
Ковиктинско налазиште је јединствено и највеће у Источном Сибиру са предвиђеним резервама гаса од 1,8 трилиона кубним метара, а гасног кондензата 65,7 милиона тона.
Ради транспорта гаса из Ковиктинског налазишта до „Снаге Сибира изграђена је деоница „Ковикта-Чајанда“, дужине 804 километра. Ово је друга деоница гасовода „Снага Сибира“, којим се гас транспортује у Кину. Прва деоница од Чајандинског налазишта у Јакутији до Благовешченска (граница са Кином) пуштена је у рад 2019. године.

Гасовод „Снага Сибира“

Прве испоруке руског гаса у Кину гасоводом „Снага Сибира“ почеле су крајем 2019. године. Следеће године су испоруке достигле 4,1 милијарди кубних метара гаса, а 2021. године су порасле за 2,5 пута – на 10,5 милијарде кубних метара.
„Гаспром“ је почетком фебруара 2022. године потписао други дугорочни уговор са ЦНПЦ за извоз преко далекоисточне руте. Укупан обим испорука порашће на 48 милијарди кубних метара гаса годишње. Узимајући у обзир руски гасовод „Снага Сибира 2“ и његов наставак преко Монголије – гасовод „Сојуз Восток“ – извоз гаса у Кину могао би да се повећа за још 50 милијарди кубних метара годишње.
Снага Сибира - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
РУСИЈА
„Снага Сибира 2“ може постати фактичка замена „Северног тока 2“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала