- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Путин: Нема ограничења – све за војску

© POOL / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин  - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2022
Пратите нас
Руски војници који учествују у специјалној војној операцији испуњавају свој дуг одважно и чврсто, не жалећи своје животе. Ако је потребно, својим телима штите саборце, изјавио је руски председник Владимир Путин на колегијуму Министарства одбране Русије.
„Наши војници, наредници и официри боре се за Русију храбро и чврсто, сигурно, решавајући корак по корак постављене задатке и ти задаци ће, несумњиво бити испуњени“, истакао је Путин.
Он је нагласио да се руски војници боре као хероји претходних ратова, укључујући Други светски рат.
Председник Русије је оценио да од 300.000 мобилизованих, тренутно 150.000 пролази обуку на полигонима и практично представљају стратешку резерву, док се друга половина налази у зони борбених дејстава и то је за потребе специјалне операције довољно.
Лидер Русије још једном је истакао да ће сви циљеви који су постављени несумњиво бити испуњени.
Путин је поручио да официре и нареднике који су стекли искуство у специјалној операцији треба приоритетно распоређивати на нове позиције.
Руски лидер је најискреније захвалио руским војницима и официрима који су сада на првој линији фронта или у центрима за обуку војника.

Све за војску

Председник Русије је такође скренуо пажњу Министарству одбране да никаквих ограничења у финансирању војске нема и да држава даје све што је војсци потребно.

„Желим да скренем пажњу министру одбране, начелнику Генералног штаба, свим командантима, који су данас овде да не постоје никаква ограничења у финансирању. Држава и Влада дају све што војска тражи. Све. Надам се да ће одговор бити формулисан на одговарајући начин и да ће одговарајући резултати бити остварени“, нагласио је руски лидер.

Према његовим речима, борбена дејства за време специјалне операције показала су и питања на којима треба радити, укључујући везу и аутоматизоване системе управљања војском и наоружањем, тактику контрабатеријске борбе и сл.
„Ово борбено искуство треба да искористимо при даљој изградњи и развоју Оружаних снага“, нагласио је Путин.
Он је подвукао да је тренутни задатак да се реализује цео комплекс мера за квалитетну обнову и унапређивање Оружаних снага Русије.
Руски председник је казао да је сагласан са предлозима које је министар одбране Сергеј Шојгу изнео на колегијуму поводом даљих структурних измена у Оружаним снагама Русије.
Путин је закључио да код руске војске све мора бити на највишем нивоу, укључујући наоружање.

Сукоб у Украјини резултат деловања трећих страна

Руски председник сматра да је оно што се тренутно дешава у Украјини општа трагедија, али да то није резултат политике Русије, већ трећих страна.
Он је оценио да се сукоб није могао избећи.

„Још тада је постало очигледно да је сукоб са овим снагама, укључујући и у Украјини, неизбежан. Питање је било само када ће се то догодити. И, наравно, борбена дејства, војне операције су увек повезане са трагедијом и губитком људи. То ми врло добро знамо, свесни смо тога. Али пошто је то неизбежно, боље је данас него сутра“, констатовао је Путин.

Истовремено, истакао је да украјински народ и даље сматра братским и додао да је Русија годинама чинила све како би изградила братске односе са Кијевом, али да ништа није дало резултате.
Према његовом мишљењу, геополитички противници Русије искористили су „све што је лоше“ против ње, укључујући „испирање мозгова“ у Украјини.
Након распада СССР, Русија је желела да постане део „цивилизованог света“, али „нас тамо нису чекали“, подвукао је руски лидер.
„После пропасти Совјетског Савеза, који смо сами допустили, из неког разлога нам се чинило да из дана у дан постајемо део такозваног цивилизованог света. А испоставило се да нас тамо нису очекивали, без обзира на све наше напоре и покушаје“, рекао је Путин и додао да је и сам на томе радио, али да то није успело.
Говорећи о Украјини, Путин је рекао да руски суседи ускоро неће имати ништа осим милостиње.

„Они ускоро ништа више неће имати, све ће бити само у виду милостиње – у новцу, у наоружању, у муницији, само милостиња. У Русији је све другачије, ми имамо све“, рекао је Путин.

Неонацисти у Украјини


Председник је подсетио да су 1990-их и почетком 2000-их међународни терористи коришћени за борбу против Русије и нико није обраћао пажњу на то да су ти људи међународни терористи, јер су помагали у борби против Русије.

„Тако је и овде. Неонацисти се користе у борби против Русије и никог није брига што су они неонацисти – главно је да се боре против Русије“, истакао је руски лидер.

Запад подржавао терористе у Русији

Према његовим речима, Запад је анатемисао „Ал Каиду“(терористичка организација забрањена у Русији), док је истовремено охрабривао и подржавао терористе у Русији.

„Али, захваљујући народима Кавказа, захваљујући чеченском народу, захваљујући херојизму наших војника прошли смо тај тежак период у нашој историји. Прошли смо те тестове, ојачали“, поручио је руски лидер.

Стратешки непријатељи Москве, истакао је Путин, током векова имају за циљ дезинтеграцију, слабљење и распад Русије.
Непријатељ Русије је, сматра Путин, кад је у питању ситуација у Украјини, деловао насртљиво и ефикасно, Москви се не може „ништа замерити“.
„У периоду дезинтеграције Совјетског Савета у декларацији о независности, а мислим, да су тадашњи руководиоци то имали у виду, уверен сам да је било управо тако, записали су да је Украјина неутрална држава. Због тога је у целини могуће разумети тадашње руководство, вероватно нису видели опасности – неутрална држава, братски народ, заједничка култура, заједничке духовне и моралне вредности, заједничка историја. Опасности нису видели, али не, противник је радио врло упорно и, треба му признати, ефикасно. Никаква наша дејства у вези с обнављањем тих односа (с Украјином) нису била ефикасна и нису постизала неопходан циљ“, рекао је Путин, оцењујући да се Русија не може „ни у чему прекорити“ у вези са ситуацијом у Украјини.
Руски лидер сматра да је пракса терора на простору Украјине коришћена отворено и бескрупулозно и постало је јасно да нема никакве шансе да се односи са Русијом обнове.

Без милитаризације економије

Путин је истакао да се Русија неће бавити милитаризацијом земље и економије.
„Нећемо се бавити милитаризацијом земље и економије. Пре свега, јер тренутно остварени ниво развоја, привредна структура и тако даље, то не захтевају, једноставно није потребно радити нешто сувишно на штету земље, на штету наших људи и економије социјалне сфере. Желим да још једном истакнем да нећемо то радити“, поручио је руски лидер.
Колегијум је почео минутом ћутања. Путин и генерали одали су пошту погинулима у специјалној војној операцији Русије у Украјини.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2022
РУСИЈА
Путин: Да није било државног удара у Украјини 2014. године не би било ни специјалне операције
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала