- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Шојгу: У Украјини против руске војске су обједињене снаге Запада

© Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаСегеј Шојгу
Сегеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2022
Пратите нас
Обједињене снаге Запада супротстављају се руским војницима који учествују у специјалној операцији у Украјини, рекао је руски министар одбране Сергеј Шојгу.

„Данас се руским војницима у Украјини супротстављају обједињене снаге Запада. САД и њени савезници ‘пумпају’ кијевски режим наоружањем, обучавају војнике, обезбеђују обавештајне податке, шаљу саветнике и плаћенике, воде против нас информативни и санкциони рат“, рекао је Шојгу на проширеном колегијуму Министарства одбране Русије.

Према његовим речима, узрок конфликта у Украјини је државни преврат у тој земљи који је финансирао Запад, доводећи на власт антируске снаге.
„После открића Меркелове, Порошенка и других политичара у вези са истинским циљевима Минских споразума за све је постало очигледно да није Русија узрок сукоба у Украјини. Узрок је државни преврат из 2014. Године који је финансирао Запад, доводећи на власт антируске снаге и делећи братске народе. То је изазавало оружани отпор у Донбасу“, истакао је Шојгу.
Министар одбране је рекао да САД користе ситуацију у Украјини како би очувале глобалну доминацију.

„Јасно је да је актуелна ситуација од користи у првом реду САД које настоје да то искористе како би очувале глобалну доминацију и ослабиле друге државе, укључујући и своје савезнике у Европи“, истакао је Шојгу.

Према његовим речима, Запад настоји да максимално отегне оружана дејства у Украјини како би ослабио Русију.
„Посебну узнемиреност изазива јачање присуства НАТО код граница Русије и Белорусије , као и настојање Запада да максимално продуже оружана дејства у Украјини како би ослабили нашу земљу“, рекао је он.
У зони борбених дејстава у Украјини налазе се официри НАТО, артиљерци и друг, за потребе Кијева ради 500 сателита САД и НАТО, при чему више од 70 војних а остали имају двоструку намену.
Апсолутни мук западних медија о ратним злочинима украјинских војника је врхунац цинизма, истакао је Шојгу.
„Апсолутна тишина западних медија када је реч о ратним злочинима украјинских снага је врхунац цинизма, а истовремено се велича злочиначки кијевски режим и неонацисти“, нагласио је он.

Запад на испоруке оружја Кијеву потрошио скоро 100 милијарди долара

Како је истакао, 27 држава је на испоруке наоружања Кијеву већ потрошило 97 милијарди долара, далеко више од онога што су Американци оставили у Авганистану.
„Да би надоместили губитке, САД и државе НАТО су многоструко повећале војну помоћ кијевском режиму. На испоруке оружја Украјини 27 држава је већ потрошило 97 милијарди долара, далеко више од онога што су Американци оставили у Авганистану. Део наоружања налази се у рукама терориста и шири се по читавом свету. Није познато у чијим ће се рукама сутра наћи оружје из Украјине “, упозори је Шојгу.

Највећи део оружја и технике украјинских снага - уништен

Руски министар одбране рекао је да су Оружане снаге Украјине претрпеле велике губитке и да је уништен највећи део наоружања и технике.
С друге стране, руско наоружање које се користи у специјалној операцији потврдило је своју изузетну поузданост и ефикасност, истакао је он.
Кијев се, како је рекао, служи забрањеним начинима ратовања, укључујући терористичке нападе и наручена убиства, гранатирање цивила наоружањем великог калибра, а ту је и нуклеарна уцена.
Руска војска, пак, чини све како би искључила цивилне жртве у Украјини, наносећи високо прецизне ударе на украјинске положаје.
Делимична мобилизација које је спроведена у Русији имала је за циљ стабилизацију ситуације на фронту, заштиту нових територија и даље офанзиве, рекао је Шојгу и додао да се мимо позива војсци придружило преко 20.000 добровољаца.
Специјална операција ће бит настављена и 2023. године све до испуњења свих њених циљева, а Русија ће наставити и свој емисије у Сирији и Нагроно-Карабаху.

Шта је одговор на ширење НАТО

Руски министар је истакао да ће као одговор на ширење НАТО на Финску и Шведску у земљи бити формирана два нова војна округа – Московског и Лењинградског.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала