- Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
МОЈА ПРИЧА
Доносимо вам животне приче, репортаже и необичне судбине људи који друштво чине бољим.

Шта ћемо код куће, да чекамо да нас поубијају!? Репортер Спутњика са Србима на барикадама

© Sputnik / Теодор АнастасијевићБарикада на Рудару
Барикада на Рудару - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2022
Пратите нас
Свакодневни притисци и најаве које стижу из Приштине последњих дана додатно доливају уље на ватру и повећавају зебњу Срба на северу Косова и Метохије који су још на барикадама.
Додатни страх међу становништвом изазива и чињеница да се међународни фактори стављају на страну албанских лидера који својим изјавама показују да немају слуха за проблема у којима се Срби налазе. Аљбин Курти чак не искључује ни жртве при уклањању барикада које се очигледно припрема.
У разговору са грађанима можемо само чути да су забринути, уплашени и спремни на све јер су њихови животи свакако угрожени било да су на барикадама или код својих кућа одакле их вребају специјалци.
„Ми смо сви на неким списковима и када смо на барикади где тражимо своја права и када смо код својих домова испред којих нас људи са пушкама испраћају и дочекују без обзира да ли смо кренули да испратимо децу у школу или да смо изашли по хлеб и млеко, баш као што су сачекали Пантића кога су ухапсили јер је са цегером у рукама носио деци основне животне намирнице, а сада нико не зна где је”, каже један од људи на барикадама.

Остајемо на барикади, боље је и поред бурета

Међу онима који протестују велики је број и жена које поред ватре покушавају да се угреју у овим хладним данима.

„Шта ћу кући, да чекам да дођу да нас поубијају? Шта ради човек са пушком на 20 метара од моје куће у Брђанима? Они нас никад нису чували, никада нисмо њима веровали, само зло нам је долазило кад год су дошли на север. Остаћу баш овде на барикади и поред овог бурета, нека се смрзнем али овде сам најсигурнија“, прича нам жена док убацује дрва у фуруну у шатору.

Бојазан расте са сваким новим даном, а још је већа, кажу Митровчани, када падне мрак.
„Тада се тек преобуку, ставе шлемове, панцире и тамо где је током дана био само један са пушком увече их је десеторица и сви су до зуба наоружани. Ето, то је наша демократија, како Курти рече, највећи степен демократије за мањине у целој Европи. Далеко му лепа кућа и нека поведе он ове своје са собом, па нека њега чувају у Приштини, нас нека оставе на миру. Ни са комшијама више не говоримо до када су специјалци дошли, ваљда су им они рекли да не говоре са нама или се и сами плаше од њих”, са забринутошћу каже човек који напомиње да има троје деце и да се брине за њихову безбедност.
На баракадама се већ 12 дана протестује због неоснованог хапшења Срба који су по правилу „криви“ и пре суђења. Одмах након хапшења стижу вести о 30 дана притвора, а жалбе адвоката се аутоматски одбијају.
Услед већ ионако затегнуте ситуације која прети да пређе у још горе стање и у сукобе, из Приштине стижу претње да ће барикаде бити насилно уклоњене, а председника Српске листе Горана Ракића косовски министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља отворено окривљује за ситуацију на северу упркос његовом свакодневном позивању на мир, уздржаност и апеле да се Србима омогуће елементарна људска права и да се у дело спроведе оно што је потписано Бриселским споразумом, а чији је гарант управо Европска унија.
Криза на северу Косова и текућа догађања били су тема овонедељне емисије „Свет са Спутњиком“:
Барикаде  на северу Косова - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2022
СРБИЈА
Кризни штаб позвао Србе на највећи протест до сада
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала