- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Због превара на Фејсбуку ухапшено 35 особа, МУП позива оштећене да се јаве

© Фото : МУПЗбог превара на Фејсбуку ухапшено 35 особа, МУП позива оштећене да се јаве
Због превара на Фејсбуку ухапшено 35 особа, МУП позива оштећене да се јаве - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2022
Пратите нас
Полицијске управе у Новом Саду и Сомбору ухапсиле су 35 особа због сумње да су варали грађане на друштвеној мрежи Фејсбук*. Полиција сумња да има још оштећених, па их позива да поднесу кривичне пријаве у полицијским станицама или електронским путем.
Ухапшени су: Б. Е. (1995) из Оџака, С. М. (1990) из Раткова, А. Е. (2003) из Раткова, М. Б. (1994) из Раткова, Љ. Б. (1989) из Раткова, Г. Б. (1990) из Оџака, М. Б. (2002) из Раткова, Д. Д. (1989) из Оџака, Н. И. (1992) из Апатина, Т. И. (1997) из Раткова, Д. Ј. (2000) из Пригревице – Апатин, С. М. (1993) из Раткова, М. М. (2000) из Турије, Н. К. (1989) из Раткова, Н. Л. (1989) из Новог Сада, С. О. (1999) из Раткова, Л. П. (1989) из Србобрана, В. Р. (1986) из Раткова, Н. Р. (1993) из Раткова, А. Ш. (1985) из Бачке Паланке – Младеново, И. Ш. (1999) из Бачке Паланке – Младеново, Ј. С. (1993) из Оџака.
Поред тога, ухапшени су и: Д. С. (1980) из Оџака, С. Т. (1993) из Раткова, С. Т. (1993) из Раткова, А. С. (1955) из Раткова, В. Ј. (1982) из Раткова, Ј. Д. (1981) из Раткова, С. Г. (1977) из Оџака, Р. М. (1990) из Стапара – Бачка Паланка, Н. К. (1993) из Оџака, Н. К. (1992) из Оџака, Б. Д. (1960) из Раткова, Ј. Д. (1986) из Новог Сада, И. И. (1984) из Раткова и Ј. М. (1972) из Стапара, саопштио је МУП.
Како се наводи, они су ухапшени због постојања основане сумње да су извршили кривична дела: удруживање ради вршења кривичних дела, неовлашћени приступ заштићеном рачунару, рачунарској мрежи и електронској обради података, превара, изнуда и угрожавање сигурности.
Поменута дела су извршена у намери да се лажним приказивањем оштећенима, тј. жртвама преваре, да окривљени поседују информације о исходима такозваних „намештених утакмица“, тј. спортских догађаја, чијим коришћењем би оштећени током клађења наводно остварили значајну новчану добит, од жртава тражене уплате значајних новчаних износа на име накнаде за такву информацију или другу услугу у вези с њом, да би се након наводне утакмице испоставило да никаквих посебних информација и намештених утакмица није било, већ да су сви оштећени доведени у заблуду и преварени ради остваривања противправне зараде од стране окривљених.

Заплењена опрема за неовлашћени приступ заштићеном рачунару

Конкретније, вишеструка кривична дела су извршена на штету више хиљада особа тако што су наведена лица креирала различите профилне странице на друштвеној мрежи Фејсбук*, на којима су нуђене разне погодности лицима из Републике Србије као што су запослење у иностранству, поклон ваучери за боравак у хотелима и слично.
Лица, тј. будуће жртве кривичног дела, која би показала интересовање за понуде, технички би била преусмерена на такозвану „phishing“интернет страницу са лажним и преварним садржајем, где су окривљени тражили да оштећени унесу своје важеће корисничке податке у виду корисничког имена и лозинке за приступ својим налозима на друштвеним мрежама Фејсбук* или Инстаграм*, након чега би окривљени моментално сами приступали тим налозима и противправно их одузимали од оштећених ради даљег вршења кривичних дела.
Тако преузети налози су даље коришћени за промовисање и хваљење других налога на друштвеним мрежама које су креирали окривљени само ради вршења преварних кривичних дела у виду лажног обећања остваривања великих новчаних добитака у кладионицима спортских догађаја.
Тиме су сви други корисници друштвених мрежа који су пратили објаве на преварно одузетим оригиналним налозима довођени у заблуду да су прави власници, а не криминалци, остварили значајну кладионичарску добит и тиме стварали додатно уверење да је тако нешто могуће и за њих.
Након таквог стварања убеђења окривљени су подстицали друге жртве да и сами остваре лажну зараду на исти начин издајући им упутства како да дођу у посед наводних података о будућим исходима спортских догађаја, за коју информацију је било потребно уплатити значајне новчане износе путем сервиса за трансфер новца „Вестерн јунион“, да би се врло брзо показало да не само да информација о будућем исходу не постоји већ ни да сам спортски догађај, тј. утакмица уопште није организована.
Окривљени су показивали посебну упорност у извршењу кривичних дела с обзиром на то да су тражили даље да жртве уплаћују новац на име различитих наводних трошкова у непостојећем процесу клађења, чиме су, поред првобитно узетог новца, настављали да финансијски даље исцрпљују своје жртве до момента када поменута особа не би остала без новца или схватила да је преварена.
У тим моментима упорност се посебно исказивала на тај начин што су окривљени упућивали претње физичким и другим злом жртвама, а све ради њихове уплате још новца на њихове рачуне.
Према сазнањима полиције и расположивим доказима тужилаштва, таквим извршењем кривичних дела за која су запрећене казне и до петнаест година затвора, окривљени су куповали скупоцене аутомобиле, стамбене објекте, земљиште и друге изуетно вредне ствари, које су им све одузете у складу са законом и тренутном фазом кривичног поступка, саопштено је из МУП-а.
С обзиром на то да полиција сумња да има још оштећених, позива их да поднесу кривичне пријаве у полицијским станицама у месту свог пребивалишта или електронским путем на мејл lazne.dojave@mup.gov.rs.
*Активности „Мета“ (друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм) забрањене су у Русији као екстремистичке.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала