- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Генералштаб Русије: САД оспорава право Русији на Северни морски пут

© Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаНачелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов
Начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов  - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе оспоравају Русији право да користи Северни морски пут и оптужују је за милитаризацију Арктика, а притом НАТО јача своје северно крило, изјавио је начелник Генералштаба Оружаних снага Русије, генерал армије Валериј Герасимов.
„САД и њихови савезници, такође, имају циљ да појачају геополитички сукоб с Русијом на Арктику. Оспорава се право наше земље за коришћење Северног морског пута, што је један од основних изазова за безбедност у региону. Упоредо с тим НАТО под изговором реаговања на делатност Оружаних снага Русије у поларном кругу реализује комплекс мера за јачање 'северног крила' алијансе, спроводи агресивну информациону кампању како би оптужио Русију да милитаризује Арктик“, истакао је Герасимов на брифингу за стране војне аташее.
Герасимов је нагласио да присуство руске војске на Арктику није повезано с демонстрацијом војне снаге, него са заштитом безбедности економског освајања региона, укључујући бродску пловидбу Северним морским путем и реализацију пројеката за коришћење природних ресурса.
Ловац-пресретач МиГ-31К са хиперзвучном ракетом „кинџал“ на ваздушној паради поводом Дана победе у Москви - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2022
РУСИЈА
Начелник Генералштаба Русије: Руски „Кинџали“ непобедиви за украјински ПВО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала