- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Блокиран Карабах: Јерменија отказала учешће на састанку о мировном споразуму

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаРуски мировњак у Нагорно Карабаху
Руски мировњак у Нагорно Карабаху - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2022
Пратите нас
Јереван је отказао учешће на састанку министара спољних послова Русије, Јерменије и Азербејџана на коме је 23. децембра требало да се разговара о припреми мировног споразума, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

„Жалимо због одлуке Јеревана да одустане од учешћа на састанку министара спољних послова Азербејџана и Јерменије о питањима припреме мировног споразума“, наводи се у саопштењу.

По речима портпарола јерменског Министарства спољних послова Вана Унањана, јерменска страна затражила је одлагање састанка због ситуације са Лачинским коридором који је Азербејџан блокирао 12. децембра. То је једини пут који повезује Нагорно-Карабах са Јерменијом.
По речима Унањана, Јереван је потврдио спремност да учествује на састанку у Москви, али „пре него што је Азербејџан незаконито блокирао Лачински коридор“, пре око две недеље.
„Приоритет рада министра спољних послова Арарата Мирзојана у овом тренутку је решавање питања наставка несметаног рада Лачинског коридора у складу са трилатералном изјавом од 9. новембра 2020. године, као и решавање проблема који су се појавили због хуманитарне кризе у Нагорно-Карабаху. На основу тога је јерменска страна затражила да се одложи састанак који је планиран да се одржи у Москви. Истовремено саопштавамо да су Азербејџану предати нови предлози јерменске стране у вези документа о нормализацији односа“, рекао је он.

Јерменија се обратила међународној заједници

Јереван позива УН, ОЕБС и Минску групу ОЕБС-а да на Лачински коридор пошаљу мисију за процену ситуације.

„Јерменија позива међународну заједницу, било да је то УН, ОЕБС или Минска група ОЕБС-а да пошаљу мисију у Лачински коридор у циљу решавања постојеће кризе“, саопштио је секретар Савета безбедности Јерменије Армен Григорјан.

Лавров разговарао са азербејџанским колегом

Како је саопштило Министарство спољних послова Русије, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров разговарао је телефоном са азербејџанским колегом Џејхуном Бајрамовом.
„Разговарано је о ситуацији у зони одговорности руског мировног контингента која се погоршала због затварања Лачинског коридора и несугласица између страна због експлоатације рудних налазишта у региону“, наводи руски дипломатски ресор.
Током разговора Лавров је истакао да је неопходно поштовати трилатералне споразуме о обезбеђивању комуникације између Нагорно-Карабаха и Јерменије преко Лачинског коридора. Такође је истакнуто да је важно наставити рад на имплементацији трилатералних изјава лидера Русије, Азербејџана и Јерменије.

Ситуација са Лачинским коридором

Министарство одбране Русије раније је саопштило да је азербејџанска страна 12. децембра блокирала пут Степанакерт-Горис, једини ауто-пут који повезује Нагорно-Карабах са Јерменијом. Команда руског мировног контингента води преговоре са представницима Азербејџана како би се наставило несметано кретање цивилног транспорта том трасом. Амерички Стејт департмент такође је позвао азербејџанску страну да одблокира Лачински коридор. Баку је саопштио да на Лачинском коридору протестују грађански активисти и еколози против „незаконите активности јерменске стране“.
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
РУСИЈА
Путин: Мировног споразума Јеревана и Бакуа за сада нема, контакти са Москвом се настављају
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала