- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Мировног споразума Јеревана и Бакуа за сада нема, контакти са Москвом се настављају

© Sputnik / Дмитрий АстаховВладимир Путин
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
Пратите нас
Руски лидер је поводом одржаног трилатералног састанка са председницима Јерменије и Азербејџана изјавио да мировног споразума Јеревана и Бакуа за сада нема, а да су његове компоненте предмет компромиса са обе стране.
„Што се тиче мировног споразума, њега за сада нема и превремено је говорити о главним компонентама тог документа, јер је то ипак предмет компромиса, који, сигурно, треба да буду постигнути са обе стране при посредовању, уколико то обе стране буду хтеле, укључујући и посредовање наше земље“, рекао је Путин новинарима.
Према његовим речима, постоје претпоставке које указују да је пут за решавање сукоба Јеревана и Бакуа пронађен.
„Демаркација и делимитација граница је најважније питање. Ми смо данас заиста много о томе говорили и постоје неке претпоставке да је, генерално, пронађен пут, ако пажљиво прочитате данашње изјаве пронаћи ћете прелиминарне процене. Ако не договоре, онда предуслове тога да споразуми могу бити постигнути“, објаснио је он.
Путин је нагласио да је Русија спремна да Азербејџану и Јерменији преда мапе за решавање сукоба у Нагорно-Карабаху у делу који се тиче демаркације и делимитације граница. Како је додао, према схватању Москве, реч је о најпрецизнијим мапама.
Руску председник је додао да су питања око којих се Јерменија и Азербејџан нису сложили деликатна и осетљива за обе стране и да их је погрешно излагати пажњи медија и јавности. Руски лидер је додао да је једноставно потребно мирно у затвореном режиму постићи договоре.
Он је закључио да европски партнери воде политику тако да искључе Русију из бројних формата, укључујући и из формата о Нагорно-Карабаху, али у неким ситуацијама је то апсолутно немогуће.
Председник Русије је нагласио да ће се контакти Бакуа и Јеревана са Москвом наставити.
Он је још истакао да питање присуства руских мировних снага у Карабаху остаје на нивоу споразума из 2020. године.
„Што се тиче мировних снага, то је прописано у нашој заједничкој изјави у новембру 2020. године, када је сукоб био прекинут, ту се нема шта додати“, закључио је Путин.
Руски председник је након трилатералног састанка у Сочију са азербејџанским и јерменским председником изјавио да су Русија, Јерменија и Азербејџан договориле заједничку изјаву о Карабаху.
Путин је истакао да ће Русија учинити све за нормализацију односа између Јерменије и Азербејџана како би се окочао сукоб.

Сукоб у Нагорно-Карабаху

Крајем септембра 2020. у Нагорно Карабаху обновљена су борбена дејства која су била наставак дугогодишњег сукоба и у коме је страдало много цивила. Баку и Јереван међусобно су се оптуживале за избијање сукоба. Стране су неколико пута покушавале да постигну примирје, али је успешан био покушај постигну 10. новембра. Лидери Русије, Азербејџана и Јерменије, Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињан, потписали су тада заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху. Како се наводи у изјави, један део региона прелази под контролу Азербејџана, стране ће разменити заробљенике, а руске мировне снаге биће распоређене дуж контакт линије и дуж Лачинског коридора који повезује Карабах са Јерменијом.
У среду 3. августа 2022. дошло је до нове рунде напетости. Министарство одбране Русије саопштило је да су азербејџанске оружане снаге прекршиле примирје у зони сукоба, у области висоравни Сарибаба. Министарство је додало да команда руског мировног контингента, заједно са представницима азербејџанске и јерменске стране, предузима мере за стабилизацију ситуације.
Владимир Путин и Никол Пашињан у Сочију - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
РУСИЈА
Путин: Сукоб око Карабаха траје деценијама ─ треба га завршавати
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала