- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Нећемо допустити да се истина о експлозијама на гасоводима „Северни ток“ „гурне под тепих“

© AP Photo / Swedish Coast Guard via APМесто цурења гаса на гасоводу "Северни ток" у Балтичком мору
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у Балтичком мору - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2022
Пратите нас
Русија неће одустати од захтева да учествује у истрази о терористичким актима на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“, саопштила је руска амбасада у Вашингтону, коментаришући објаву „Вашингтон поста“ да низ западних чиновника у приватним разговорима признаје да Русија није умешана у експлозије на гасоводима.

„Наша земља неће дозволити да се 'гурне под тепих' непријатна истина о ономе што се догодило на гасоводима 'Северни ток'. Наставићемо да инсистирамо на свестраноj и транспарентној истрази уз учешће Русије“, наводи се у коментару дипломатске мисије.

Амбасада је поздравила што се новинари не баве спекулацијама у којима се Русија оптужује за оно што се догодило, већ покушавају да се докопају истине.

„Треба претпоставити да резултат истраживања новинара не одговара превише онима који користе сваку прилику за демонизацију Русије. Након три месеца прикупљања података, на жалост наших клеветника, нису пронађени докази о фамозној руској 'умешаности'. У светлу тога, потпуна ћутња администрације прилично говори сама за себе“.

Дипломате су затражиле одговор на питање ко је имао користи од играња на „карту Русије“, истакавши да је одговор на њега очигледан.
Претходно је лист „Вашингтон пост“ објавио да нико од западних чиновника не сумња у то да је напад на гасоводе био испланиран. Према речима неименованих извора, чак и они који су упознати с експертизама, немају на основу чега да закључе да је диверзија повезана с Русијом.
Терористички напади догодили су се 26. септембра, истовремено на два руска гасовода који извозе гас у Европу – на „Северном току 1“ и „Северном току 2“. Оператор „Северног тока“, компанија „Норд стрим АГ“ саопштила је да је дошло до великих оштећења и да је немогуће проценити када ће она бити отклоњена. Немачка, Данска и Шведска не искључују могућност да је реч о планираној диверзији. Главно тужилаштво Русије покренуло је кривичну истрагу о делу међународног тероризма.
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у водама Данске - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2022
РУСИЈА
Појавио се нови снимак са места експлозије на гасоводима "Северни ток"
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала