- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руски вишецевни бацач ракета Град у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Зеленски спрема мировни план у 10 тачака, Рогозин ће бити пребачен у Москву

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 302. Бивши директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин рањен је током гранатирања Доњецка. Његово стање је стабилно и биће пребачен у Москву. Украјински председник Владимир Зеленски је после састанка са америчким лидером Џозефом Бајденом рекао да није спреман на компромисе за постизање мира.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:47 22.12.2022
Лекари у Доњецку и Ростову на Дону нису се усудили да изврше операцију рањеном Дмитрију Рогозину због њене сложености, саопштио је помоћник бившег шефа "Роскосмоса".

"Рогозин до сада није оперисан. Лекари у Доњецку и Ростову на Дону нису се усудили да изврше операцију, с обзиром на њену сложеност. Након што буде пребачен у Москву, конзилијум лекара ће донети одлуку о неопходној медицинској помоћи“, рекао је он.

19:51 22.12.2022
Окружење Владимира Зеленског довршава свој мировни план од десет тачака и намерава да представи своје идеје у фебруару – годину дана након почетка специјалне војне операције, пише "Волстрит џурнал", позивајући се на неименоване изворе у европским и украјинским дипломатским круговима.
Зеленски је раније саопштио да је током онлајн говора на самиту Г20 изнео своју визију корака за успостављање мира у Украјини, која се састоји од 10 тачака.
Москва је више пута наговештавала да је спремна за преговоре, али је Кијев увео забрану на њих на законодавном нивоу.
18:47 22.12.2022
Америчке власти су у прошириле листу санкција против Русије, додавши на листу 10 руских организација.
У саопштењу америчког Стејт департмента се наводи да Вашингтон уводи санкције руским компанијама због специјалне војне операције Русије у Украјини. Како је појаснио амерички државни секретар Ентони Блинкен, „Сједињене Државе уводе санкције руским војно-поморским објектима због руских поморских операција које се изводе против украјинских лука, између осталих против оних које обезбеђују свет храном и житом“.
16:25 22.12.2022
Бивши директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин саопштио је да је у гранатирању хотела у Доњецку у којем се он налазио у среду увече погинуо његов помоћник.
Рогозин, који је у том инциденту и сам рањен у леђа, обећао је да ће се након опоравка вратити у зону где се изводи специјална војна операција.
16:21 22.12.2022
Старешина села Љубимовка у Херсонској области Андреј Штепа погинуо је у експлозији аутомобила, рекао је Спутњику заменик начелника администрације Нове Каховке Руслан Агајев.
Према речима званичника, у погибији старешине села умешани су украјински диверзанти, који га је изабрао за мету „због активне грађанске позиције“.
14:54 22.12.2022
Ловац-пресретач МиГ-31К са хиперзвучном ракетом „кинџал“ на ваздушној паради поводом Дана победе у Москви - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2022
РУСИЈА
Начелник Генералштаба Русије: Руски „Кинџали“ непобедиви за украјински ПВО
14:09 22.12.2022
Министар одбране Украјине Алексеј Резников саопштио је да је разговарао телефоном са шефом Пентагона Лојдом Остином, којем је захвалио за „нове могућности у заштити неба“.
„Захвалан сам за нови пакет помоћи у области безбедности, посебно за нове могућности заштите нашег неба“, написао је Резников на Твитеру.
САД су раније саопштиле да ће издвојити нови велики пакет војне помоћи Украјини у вредности од 1,85 милијарди долара, који обухвата и једну батерију ракетног комплекса „Патриот“.
13:06 22.12.2022
Изјава генералног секретара УН Антонија Гутереша о преговорима Русије и Украјине није у његовој надлежности, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
12:09 22.12.2022
Сергеј Шојгу и Сергеј Суровикин - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2022
Специјална операција у Украјини
Шојгу обишао јединице у зони специјалне операције /видео/
11:33 22.12.2022
Власти ДНР очекују испоруку нових система ПВО, рекао је лидер ДНР Денис Пушилин.
Подсетимо, Пушилин је у уторак замолио руског председника Владимира Путина да ојача републику новим ПВО системима имајући у виду интензивно гранатирање са украјинске стране.
11:30 22.12.2022
Делегације Русије и Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) одржале су консултације у Москви у вези са ситуацијом у Запорошкој нуклеарки и граду Енергодар.
„Стране су детаљно размотриле ситуацију у Запорошкој нуклеарки када је реч о поузданости снабдевања струјом и грејањем Енергодара и подручја нукеларке“, наводи се у саопштењу.
Једна од тема била је и мисија експерата ИАЕА у нуклеарки и питање зоне безбедности. Констатована је блискост ставова у вези са потребом успостављања те зоне.
Руску страну предводио је директор „Росатома“ Алексеј Лихачов а ИАЕА генерални секретар организације Рафаел Гроси.
Гроси је после консултација изјавио да је заштитна зона око Запорошке нукеларке потребна искључиво у циљу спречавања нуклеарне хаварије.
11:05 22.12.2022
Америка наставља политику де факто и посредне борбе против Русије до последњег Украјинца, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући посету председника Украјине Владимира Зеленског Вашингтону.
Зеленски је у среду допутовао у Вашингтон, у којем је разговарао с председником САД Џозефом Бајденом и наступио пред Конгресом САД.
Он је изјавио да не зна како изгледа „праведан мир“ с Русијом, али да је уверен да су искључени компромиси у вези с територијом и суверенитетом.
10:48 22.12.2022
Марјинка ће ускоро бити ослобођена, у току су борбе за преостале делове града, у којима противник пружа отпор и покушава да се утврди у стамбеним објектима, рекао је за Спутњик вршилац дужности лидера Доњецке Народне Републике Денис Пушилин.
„Одреди у Марјинки напредују, тамо је већ у току борба за ослобађање преосталих делова града. Противник пружа отпор, покушава да се држи за сваки објекат. Судећи по свему, имају такво наређење“, рекао је Пушилин.
Према његовим речима, противник не обраћа пажњу на губитке и наставља да шаље резерве на положаје.
„Ипак, за нас је важно сваких 50 до 100 метара, на којима свакодневно напредују наши одреди, због тога ћемо ускоро видети да је Марјинка потпуно ослобођена и да имамо излаз ка следећем правцу, а то је Красногоровка“, навео је Пушилин.
10:39 22.12.2022
У Кијеву и Кијевској области објављена је узбуна за ваздушну опасност, саопштиле су локалне власти.
09:50 22.12.2022
Украјинске снаге смањиле су у последње време број напада на Запорошку нуклеарну електрану, изјавио је в.д. губернатора Запорошке области Евгеније Балицки.
„Они мање гађају, али то није заслуга Гросија, то је заслуга наших оружаних снага“, рекао је Балицки за „Први канал“.
Према његовим речима, само сила може натерати непријатеља да се заустави.
Балицки је додао да ИАЕА није у стању да реши питања окончања гранатирања украјинских трупа Запорошке нуклеарке.
„Полагали смо велике наде у мисију ИАЕА. Данас из свих процеса који су се одиграли за ово време, посета, разговора, дискусија, говора у УН, схватамо да ИАЕА није у стању и нема довољно овлашћења да решава питања грађања цивила, цивилних објеката и нуклеарних објеката. Они немају те могућности, а све остало је лажни сјај, којем већ одавно не верујемо“, рекао је Балицки.
Према његовим речима, сада је неопходно искористити све полуге како би се осигурала безбедност у раду Запорошке нуклеарке.
Директор ИАЕА Рафаел Гроси одржаће данас консултације у Москви и састати се са шефом „Росатома“ Алексејем Лихачовим.
08:58 22.12.2022
08:34 22.12.2022
У протекла 24 часа током офанзивних дејстава јединица Народне милиције ЛНР украјинске снаге претрпеле су велике губитке у људстви и војној техници, саопштио је портапрол Народне милиције мајор Иван Филипоненко.
Према његовим речима, убијено је до 50 припадника украјинских снага, а уништено пет оклопних транспортера, четири јединице артиљеријског оруђа и 18 специјалних возила.
08:19 22.12.2022
У Кијеву су и за четвртак најављене рестрикције струје, саопштила је украјинска енергетска компанија.
08:17 22.12.2022
У синоћњем гранатирању хотела у Доњецку погинуле су две особе, саопштио је в.д. шефа ДНР Денис Пушилин.
08:07 22.12.2022
Владимир Зеленски и Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2022
Специјална операција у Украјини
Русија: Вашингтон и Зеленски не желе мир
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала