- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бајден потписао рекордни војни буџет – Вашингтон издваја милијарде за обуздавање Русије

© EPA / JOSHUA ROBERTSПрипадници Националне гарде шетају испред америчког Капитола
Припадници Националне гарде шетају испред америчког Капитола - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2022
Пратите нас
Председник САД Џо Бајден потписао је војни буџет земље за фискалну 2023. годину у висини од око 850 милијарди долара, саопштила је Бела кућа.
„Закон укључује одредбе које су од критичног значаја за подршку националне одбране наше земље, спољне политике, као и унутрашње безбедности“, рекао је Бајден.
Документ, између осталог, предвиђа издвајање најмање 800 милиона долара за помоћ Украјини у сфери осигуравања безбедности и шест милијарди долара за обуздавање Русије у Европи.
Наводи да ће Вашингтон радити на искључивању Русије из догађаја Г20 и низа других међународних организација. Документ предвиђа и санкције за трансакције са Русијом у вези са златом, а такође забрањује размену информација са Москвом о противракетној одбрани.
Поред тога, буџет предвиђа издвајање 11,5 милијарди долара за одбрамбено обуздавање у азијско-пацифичком региону. САД намеравају да издвоје десет милијарди долара за војну помоћ Тајвану.
Све у свему, одобрени буџет је за 45 милијарди долара већи од онога што је тражила Бела кућа почетком године. Укључује и средства за америчку обавештајну службу, нове авионе, бродове, војна возила, као и савремене технологије.
Војни буџет за 2022. фискалну годину износио је 778 милијарди долара.
Бела кућа  у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2022
Специјална операција у Украјини
Одбрамбени буџет САД за 2023: Преко 6 милијарди долара за обуздавање Русије у Европи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала