- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

Метеоролог открива какво нас време очекује за дочек Нове године

© Sputnik / Лола ЂорђевићСкадралија ноћу
Скадралија ноћу - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2022
Пратите нас
Према речима метеоролога Ђорђа Ђурића, иако нас наредних дана понегде очекују слаби јутарњи мразеви, на самом крају године они ће потпуно изостати. У новогодишњој ноћи, према тренутним прогнозама, биће суво, уз температуре од 5 до 10 степени, а првог дана Нове године биле би од 10 до 15 степени, у Београду до 14 степени.
Како је Ђурић рекао за „Блиц“, након Нове године очекује се постепени пад температуре, али ће натпросечно топло време остати, уз температуре од 6 до 10 степени.
„Према тренутним прогнозама, правих зимских услова за сада нема до краја ове, нити на самом почетку Нове године, што ће прву половину зиме сврстати у период са врло топлим временом. Постоје назнаке да би друга половина могла донети хладније време, уз периоде са снегом. Оно што је забрињавајуће је да су планине у овом делу године без снега, па и оне највише, а снега нема ни на изнад 2.000-2.500 метара надморске висине. Према тренутним прогнозама озбиљних снежних падавина неће бити ни на планинама у наредних десетак дана, а чак ће и услови да вештачко оснежавање бити веома неповољни“, каже Ђурић.
Наредне, последње недеље у 2022. години, према Ђурићевим речима, такође се очекује топлије време. У суботу се очекује премештање висинске долине са севера, у склопу циклона, па се очекује пролазно наоблачење, на северу са слабом кишом. Максимална температура биће од 8 до 12 степени, у Београду до 10 степени, а на западу Србије до 14 степени.

„Током недеље и понедељка ојачаће антициклон, уз присуство термичког висинског гребена са југозапада, па ће време бити стабилно и суво, а са југозапада по висини ће струјати врло топла ваздушна маса. Очекује се сунчано и релативно топло, само се у котлинама и појединим низијама магла очекује током целог дана“, наводи Ђурић.

Максимална температура биће од 12 до 16 степени, у Београду до 14 степени, а пределима са маглом испод 10 степени. И на планинама ће бити сунчано и врло топло, и даље без снега.
Уторак доноси поновни прелазак ослабљене висинске долине са севера, уз пролазно наоблачење и тек понегде на северу и на западу Србије са слабом кишом.
Већ у среду суво. Уторак и среда донеће тек мањи пад температуре, али остаје натпросечно топло време, уз максималне температуре од 8 до 12 степени, у Београду до 10 степени, а на истоку Србије у уторак до 14 степени.
„Над нашим подручјем биће присутан снажан антициклон, уз вредност притиска знатно изнад нормале. Са југозапада ће се простирати висински термички гребен, уз струјање врло топле ваздушне масе са Медитерана, па се уз сунчано, очекује и веома топло време за ово доба године“, каже Ђурић о прогнози времена за четвртак, петак и суботу наредне недеље.
Максимална температура последња три дана 2022. према прогнозама биће од 11 до 17 степени, у Београду око 15 степени. У појединим пределима магла се очекује током целог дана и у тим пределима биће испод 10 степени.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала