Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Открива ли се прави мрачни сценарио Приштине

© AP Photo / Pier Paolo CitoАлбанка пролази испод натписа "Смрт за Србе" ишараног на згаришту древног православног манастира у Призрену, после погрома 17. марта 2004. године
Албанка пролази испод натписа Смрт за Србе ишараног на згаришту древног православног манастира у Призрену, после погрома 17. марта 2004. године - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2022
Пратите нас
Поента објављивања спискова неподобних Срба од стране Приштине и оптуживање чланова породице председника суверене државе Србије да су умешани у некакве илегалне групе на КиМ, покушај је да се путем застрашивања Косово и Метохија етнички очисти од Срба, што је крајњи циљ косовски Албанаца, истиче Зоран Анђелковић.
Арменд Муја, посланик Самоопредељења, странке Аљбина Куртија, објавио је списак са називима, како је навео, "српских криминалних организација и њихових руководилаца", тражећи њихово хапшење.

Курти жели етнички чисто Косово

На списку су се осим посланика и лидера Српске листе, нашле и, како тврди, "екстремистичке десничарске организације везане са Русијом, СПЦ и САНУ, Народна патрола, али и име сина председника Србије Данила Вучића, председниковог брата Андреја као и оптужбе да он стоји иза такозване организације „Северне бригаде“.
Зоран Анђелковић, бивши председник Привременог Извршног већа Косова и Метохије каже да је објављени списак очито добијен од премијера Куртија и косовског министра полиције.
„Ово је јасан доказ да Приштина прави спискове за одстрел Срба на овај или онај начин. То јесте застрашивање српског становништва на КиМ и покушај да их подстакну да они напусте сами Космет пре него што буду ликвидирани или ухапшени,“ сматра Анђелковић.

Удар на председника део застрашивања

Све се своди на то, додаје наш саговорник, да се Косово и Метохија етнички очисти од Срба.
„Сви потези који су рађени од стране Приштине посебно у овој години од забране изласка на изборе, референдума, од забрана таблица и личних карата до расписивања избора на северу Косова у условима у којима је јасно да Срби не би изашли, до спискова неподобних Срба, све води ка истом циљу - застрашивању Срба и етничком чишћењу Срба са простора КиМ јер једино етничко чисто Косово је по њима завршен посао њиховог крајњег циља,“ уверен је Анђелковић.
Уосталом, подсећа он, и приштински академици више пута су изјављивали да етничко питање није решено на КиМ, додајући да су претње и оптужбе упућене српском председнику и његовој породици показатељ ко им највише смета у остваривању свог циља.
„То је једна кампања која се води против председника Србије јер ако хоћете некога да дестабилизујете онда нападате његову породицу, сина, брата… То је, дакле, покушај да се додатно врши притисак на српског председника који је по њима највећа сметња да Албанци остваре свој сан, а то је да неко дође на чело Србије ко ће бити спреман да им препусти Косово и Метохију и да им још помогну да га етнички очисте од Срба,“ истиче саговорник Спутњика.

Европа ће прећутати све као и увек

Анђелковић сматра да нико из међународне заједнице неће реаговати на ове спискове, али ни на претње и оптужбе и угрожавање безбедности оним што је речено у Приштини на рачун породице и председника једне суверене државе као што је Србија.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић каже да је најновији списак за хапшење Срба још један доказ да постоје листе за прогон које се праве у Приштини и да је очигледно да Курти једино зна за хапшења и убиства Срба као своје методе деловања.
Подсећамо да се списак појавио пошто је одржан велики скуп српског народа у Рудару поводом антисрпске политике Приштине.
Огласила се и Српска листа речима да се не играју српским главама, јер ће за сваку Курти бити директно одговоран.
Српска листа позива међународну јавност да хитно и јавно осуди овакав прогон Срба. Уз речи да овакве изјаве најдиректније оправдавају постојање барикада и мирног отпора српског народа који не пристаје на омчу око врата коју му је наметнуо Курти".
Срби у Рудару - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2022
СРБИЈА
„Доказ да се у Приштини праве листе за прогон Срба“: Оштре реакције на објаву Куртијевог посланика
Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2022
СРБИЈА
Ана Брнабић: Међународна заједница нема права да затвара очи након објављеног списка Срба за хапшење
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала