- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Колико новца имају они који нису продали бесплатне акције?

CC0 / Pixnio/Drazen Nesic / Динари – илустрација
Динари – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2022
Пратите нас
Током викенда би требало да на рачуне око 4,8 милиона грађана Србије који су својевремено остварили право на бесплатне акције Телекома Србије легне дивиденда од 8,4 динара по акцији у бруто износу.
У нето износу, то је 220 динара за 31 акцију колико је сваки грађанин својевремено добио. Грађани су поред акција Телекома, добили и по пет акција НИС и једну акцију Аеродрома Никола Тесла, преноси Данас.
Нафтна индустрија Србије је последњи пут у августу исплатила дивиденду од по 35,5 динара бруто по акцији, односно око 30 динара нето.
Грађани који нису продали своје акције, и који до сада никад нису подизали новац од дивиденди, на својим рачунима би од до сада исплаћених дивиденди требало да имају укупно 5.030 динара.
Вредност једне акције НИС износи 674 динара, па у овом тренутку пакет од пет бесплатних акција које поседују грађани који их нису продали вреде 3.370 динара. Поред тога једна акција Аеродрома вреди 1.500 динара.
Вредност акција Телекома се не зна, пошто ова компанија није листирана на берзи. Такође је ранијих година, сваком власнику бесплатних акција уплаћено по 1.700 динара од Акционарског фонда, преноси портал „Биз лајф“
Свеукупно грађани, бар они који су добили бесплатне акције и нису их продали до сада, појединачно су последњих 13 година од приватизације неких од највреднијих државних компанија инкасирали по око 11.600 динара или нешто мање од 100 евра, када се сабере и тржишна вредност акција и укупно до сада исплаћен износ дивиденди.
Берза, економија, криза - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2022
ЕКОНОМИЈА
"Стиже нови Леман брадерс": Пензиони системи нас воде у нову глобалну кризу?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала