- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

Ноћна мора због лажних мајстора – дођу, сруше и више се не појаве

© Sputnik / Миленко Ковачевић / Реновирање стана, керамичар поставља плочицеРеновирање стана, керамичар поставља плочице
Реновирање стана, керамичар поставља плочице - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2022
Пратите нас
Одавно није лако пронаћи мајстора и сви се ослањамо на препоруке. Када смо очајни спремни смо да поверујемо и у огласе које можемо наћи на неким сајтовима. Зашто то није безбедно и због чега морамо бити опрезни?
Дошло је време да реновирате купатило. Једва сте сакупили новац, а можда и подигли кредит. После неколико дана истраживања и одбијених позива, пронашли сте мајсторе који нису много скупи, а судећи према интернет страници на којој се представљају, делују професионално.
Врло брзо после телефонског разговора дошли су на уговорени састанак, коначно сте потписали уговор и пуни поверења дали им и новац.
Међутим, након што су полупали старе плочице и направили хаос мајстори се више никада нису појавили, не одговарају на позиве...
Звучи као ноћна мора, али је за Горана Малетића стварност, преноси РТС.
„Супруга и ја смо преко интернета ступили у контакт са мајсторима који су на АПР-у регистровани као 'Марко Дангубић пр Волга груп', дали смо им новац на име депозита за извођење радова, на име прибављање санитарија, ништа није указивало на то да постојe било какве сумњиве околности у вези са њима, након чега смо остали и без новца и без купатила“, каже Горан.
Преварен и оштећен за 164.000 динара, Горан Малетић је поднео пријаву Трећем основном јавном тужилаштву, а убрзо је, како каже, сазнао да није једини ког је иста фирма преварила. И Зорану Филиповићу се догодило исто.
„Дају добру понуду да би људи прихватили и дали новац, а касније наравно од тих радова нема ништа“, каже Зоран Филиповић.
„Сазнао сам да је осим мене, на исти начин оштећено још шесторо лица, дакле укупно је поднето седам тужби и поднете су две кривичне пријаве на укупан износ од милион и двеста хиљада динара, то је кривично дело преваре, за шта је предвиђена казна од једне до осам година и новчана казна. Дакле, очекујемо од Трећег основног јавног тужилаштва да нешто уради по том питању“, каже Горан Малетић.
На питање, докле се стигло са тим предметом, у Трећем основном јавном тужилаштву су нам одговорили да је поднет захтев за прикупљање потребних обавештења Полицијској управи за град Београд и Полицијској станици Нови Београд, те да ће када добију комплетан извештај од полиције предузети друге процесне радње.
У тржишној инспекцији кажу да је на њихову адресу стигло 14 пријава за фирму „Волга груп“, од тога пет само у новембру.
„За све прекршаје које смо утврдили издати су прекршајни налози, предвиђена је казна у фиксном износу за предузетника, односно правно лице, у конкретном случају предузетник који је повредио закон“, каже Мирјана Дамјановић, начелница Одељења тржишне инспекције.
На питање да ли инспекција има увид у то да ли су они платили те казне, Дамјановићева наводи да су казне наплаћене, не све јер, како каже, нису ни све у истом механизму, али оно што није плаћено то се даје прекршајном суду на извршење.
Екипа РТС-а је успела да ступи у контакт са особом која се представила као Марко Дангубић, односно власник фирме „Волга груп“. На сва питања у вези са преварама за које га оптужују грађани, одговорио је да је са свим странкама потписао уговор, да није варао људе и да ће спорови који постоје бити решени на суду. Чији докази ће превагнути, остаје да се види.
Поузданих мајстора је све мање, а и они имају много посла. Нема паметног савета, сем да будете изузетно опрезни и пажљиви, чак и кад мајстор пристане да потпише уговор.
Зграда - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2022
ЕКОНОМИЈА
Од нове године већи порез на имовину у Србији, али не у свим градовима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала