- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Важе ли и за филм балканска правила? | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2022
Пратите нас
У „Орбити културе“ истражујемо како Ивана Димић пише из мртвог угла, а Дарко Бајић снима - у директном преносу
Орбита културе
24 Децембар 2022, 10:00
„Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
Убележи у свој календар
Зашто и данас, после вишедеценијског рада на филму и после успешних позоришних представа, сматра да уметност, а нарочито филм, мора да провоцира, како се за време рата режира остварење попут „Рата уживо“ и зашто никада није марио за „временску дистанцу“ – питамо редитеља Дарка Бајића, добитника награде за животно дело Удружења филмских уметника Србије.
По чему је био препознатљив књижевник Дејан Тиаго Станковић који нас је ове седмице напустио, о каквом споју оригиналности и лакоће приповедања је реч, за орбиту културе откривају уредници Тиагових књига Срђан Крстић и Владислав Бајац.
Како је представљена Грачаница на великој изложби "Грачаница: Сјај уметности у доба краља Милутина", отвореној у Галерији Српске академије наука и уметности, објашњава ауторка ове поставке Александра Давидов Темерински.
Шта сазнајемо о великом писцу Владану Десници из његове једине песничке књиге "Слијепац на жалу", која је, у време објављивања дочекана веома оштрим примедбама критичара, да ли је студија Non omnis moriar, коју је објавио Институт за књижевност и уметност настала из жеље да се скрене пажња на занемарене вредности ове збирке и на неки начин исправи неправду према Десници - питамо аутора ове научне монографије, Владана Бајчету.
Како се пишу приче из жанра фантастике гогољевског типа, да ли је могуће на Балкану надмудрити и самог ђавола који одатле иде необављена посла – јер је све и пре њега већ демонизовано, има ли у таквој стварности места за љубав, топлину и племенитост – питамо ауторку књиге „Мртви угао“ и једног од водећих писаца кратке приче Ивану Димић.
Гошћа „Орбите“ је и примадона Јасмина Трумбеташ Петровић, принцеза Турандот из истоимене опере која је премијерно изведена 23. децембра на сцени Народног позоришта у Београду.
Орбита културе, 23.12.2022.

О емисији “Орбите културе”

У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала