- Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
МОЈА ПРИЧА
Доносимо вам животне приче, репортаже и необичне судбине људи који друштво чине бољим.

Отац Пеђа, свештеник и „јутјубер“: У том загрљају цео свет престаје да постоји

© Sputnik / Спутњик СрбијаМаринa Рајевић Савић и отац Предраг Поповић
Маринa Рајевић Савић и отац Предраг Поповић - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2022
Пратите нас
Гост Марине Рајевић Савић у Спутњиковој емисији „Док анђели спавају“ био је Отац Предраг Поповић, свештеник и, како га неки називају - јутјубер. Интернет популарност Оца Пеђе креће 2019. када су уз благослов осванули видео снимци његових беседа. До данас је примио више стотина хиљада писама људи који су, уз његову реч, пронашли пут до Цркве.
Христ је љубав, а ширећи његове речи, Отац Пеђа шири и љубав. Себе воли да сматра „апостолом љубави“ и недавно се вратио из Америке где је проповедао нашем народу у туђини. Објашњава да нас је и сам Богосин позвао да будемо апостоли љубави, говорећи својим ученицима „по љубави вашој познаће вас да сте моји“.
Љубав није осећање него жртва. Љубав обавезује. Бог обавезује. Не можете волети, а да немате обавезу. Те данашње везе без обавезе, то је баш безвезе. Ако је веза онда нас нешто везује, а то везиво може бити обавеза и труд, говори нам Отац Пеђа.
По његовим речима, свака веза је једна врста везива које везује један са другим крајем, било да су у питању везе између мушкарца и жене, између пријатеља, кумова, родитеља и деце или човека и Бога. Љубав је одговорност и брига о другоме.
© Sputnik / Лола ЂорђевићИкона Пресвете Богородице Достојно јест у Храму Свете Тројице на Ташмајдану
Икона Пресвете Богородице Достојно јест у Храму Свете Тројице на Ташмајдану - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2022
Икона Пресвете Богородице Достојно јест у Храму Свете Тројице на Ташмајдану
Од када је почео своја интернет предавања, привукао је пажњу првенствено младих људи, а затим и свих осталих. Поред тога што свој јутјуб канал користи за обраћање, Отац Пеђа одваја време и да одговара на питања и недоумице његових пратилаца. Често му се за савет обраћају млади људи са брачним проблемима, или проблемима у везама.
Отац Пеђа који је и сам ожењен и има троје деце, дипломирао је на предмету Пастирска психологија са темом „Самољубље у духовном и душевном животу“ код тадашњег владике, а садашњег патријарха Порфирија.
© Фото : Спутњику уступила Српска православна цркваПатријарх Порфирије стигао је у Призрен из кога вечерас путује у Пећ
Патријарх Порфирије стигао је у Призрен из кога вечерас путује у Пећ - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2022
Патријарх Порфирије стигао је у Призрен из кога вечерас путује у Пећ
Имајући то у виду, могло би се рећи да су међуљудски односи ужа стручност Оца Поповића, те да је у сваком смислу позван да држи говоре о љубави, мржњи, зависти и свим осталим грешним и чистим осећањима која се јављају између двоје људи.
Пружајући своје виђење интиме, Отац Поповић тврди да је интима која постоји између два човека, човека и жене, пријатеља или било кога другог, знак да се човек „отворио“.
Не можеш да будеш интиман, а да не будеш рањив. Интима је када ја кажем теби све о мени и ти мени кажеш све о себи, а и даље се волимо и то нам не представља проблем. Та врста интимности постоји и између Бога и човека. Интима је предворје љубави. Не можеш доћи до љубави ако не будеш интиман са тим коме изјављујеш љубав.
Брига, љубав, интима, објашњава Отац Пеђа, јесте када ми престанемо да бринемо и постајемо брижни. Када, рецимо, муж постаје брижан за своју жену. Човек не постоји као муж ако нема жену, нити жена може постојати као супруга ако нема свог човека. Они, наравно, могу стајати као одвојене личности, као човек и жена, али као муж и супруга – супружници, не могу једно без другог.
Када мушкарац и жена постану једно у том загрљају, цео свет престаје да постоји. Само они постоје и само постојиш тада у том времену и том тренутку, ти и она као заједно, објашњава Отац Поповић за Спутњик.
Говорећи о модерним заблудама, јутјуб звезда Српске Православне Цркве објашњава сву једноставност љубави. По њему, љубав је врло једноставна и, пре свега, не представља емоцију. Љубав представља бригу и жртву. Она се никада не прича, она се показује.
Дотакваши се теме брачне заједнице коју често обрађује и са својом паством, Отац Предраг нам говори о значају не само брака, него и његовог очувања. Брак, по њему, проистиче из слободне воље двоје који су из љубави рекли „да“, давши тако завет Богу и једно другоме. Када искрсну брачне несугласице, кривац се не сме тражити ван себе самог, а проблеми се не решавају било где другде сем у кући. Жалити се пријатељима, породици, колегама, околини на дела или речи супружника, стварамо само још веће проблеме који ће се показати у будућности. Циљ мора бити породица и ради ње се проблеми решавају управо у кући.
© Фото : Митрополија црногорско-приморскаМитрополит Јоаникије венчао Андријану и Мирослава Копривицу
Митрополит Јоаникије венчао Андријану и Мирослава Копривицу - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2022
Митрополит Јоаникије венчао Андријану и Мирослава Копривицу
Ми морамо да постанемо један тим који ће да игра заједно и одбрану и напад.
Овде се, наравно, не мисли на проблеме насиља у кући или било каквог физичког или психичког малтретирања, већ се изречено односи на свакодневне чарке и свађе којима људи дозволе да им помуте поглед на оно што је најбитније.
Причајући о породици открива нам да је једина ствар око које су се усагласили руски и амерички научници та да прави модел породице представља православна патријархална породица. „А за то“, објашњава Отац Пеђа, „морате да имате патријарха. Морате да имате мушкарца који је спреман да због своје породице погине“.
Говорећи о подизању деце Отац Предраг напомиње да се дете које расте и васпитава кажњавањем навикава на казне даље у животу и обратно, али да више од било које казне децу највише боли ћутање.
Најгоре је када на дете не обраћате пажњу, игноришете га. То је за дете најпогубније. Таква деца ретко се опорављају.
© Sputnik / Лола Ђорђевић Породица Савић
 Породица Савић - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2022
Породица Савић
Дотичући се и теме, како он то воли да каже, „американизације“ целог света, Отац Пеђа напомиње да уколико жена нађе своје место поред мужа који зна своје место, заједно ће и успешно изградити дом. Реченица да „жена служи тако што служи човеку“ може зазвучати грубо, али уопште нема женомрзачку конотацију, већ управо супротно.
Отац Пеђа објашњава да се у хришћанству нигде и никако не налази реч која сугерише да жена треба мужу бити слушкиња. Жена мужу треба бити помоћница, сапатница и сапутница кроз живот, упуштајући се са њим у све животне борбе, кроз које ће је он спроводити и чувати.
Ако смо нешто сазнали из Христовог боравка на земљи и Светог писма то је да је брак најомиљеније нешто што Бог воли. Ја сам рекао да је брак један велики подвиг. Данас имати супружника, одржати брак, васпитати децу, сматраће се великим подвигом у Царству Божијем.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала