- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пентагон разматра куповину електричних авиона да би се супротставио Кини

© AFP 2023 / Saul Loeb Пентагон
Пентагон - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2022
Пратите нас
Пентагон наставља да ради на укључивању електричних летелица у састав америчке војске усред технолошког рата са Кином, објавили су амерички медији.
Како се наводи процене су да кинески произвођач дронова ДЈИ тренутно држи 74 одсто глобалног тржишног удела, а америчко Министарство одбране забринуто је због могућег сценарија у којем његови дронови постану „оруђе за кинеску шпијунажу на америчком небу“.
Медији наводе да је програм америчког ваздухопловства под називом „Агилити Прајм“ од 2020. добио више од 100 милиона долара за набавку авиона на електричне батерије, познатих као „возила за електрично вертикално полетање и слетање“ (еВТОЛ).
Наводно, Пентагон са бројним америчким компанијама које развијају еВТОЛ за цивилну употребу, планира развој електричних авиона за помоћне функције, као што су превоз људи и терета по нижој цени од конвенционалних хеликоптера.
„Пошто су тихи, они такође могу бити корисни за транспорт трупа иза непријатељских линија и за извођење спасилачких операција“, тврде амерички медији, позивајући се на Вила Ропера, који је покренуо програм „Агилити Прајм“ док је био шеф набавке у америчком ваздухопловству (УСАФ) под Трамповом администрацијом.
Према Роперовим речима, "учешће УСАФ-а потврђује да су то прави авиони - не играчке, не летећи аутомобили".
Он је додао да би прелазак на набавку електричних авиона постао „велика прекретница“ у Министарству одбране, јер неколико компанија које учествују у програму „Агилити Прајм“ верује да ће војска почети да набавља еВТОЛ 2024.
„Већи утицај „Агилити Прајма“ је то што је ово тржиште у настајању које ће вероватно много вредети у смислу отворених радних места и глобалног утицаја. То ће бити тржиште са америчким поштанским бројем“, тврди Ропер.
Ропер је о електричним авионима говорио неколико месеци након што је амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан представио нову стратегију националне безбедности земље, рекавши да документ види Кину као „најважнији геополитички изазов“ за Америку.
Портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин раније је рекао да Пекинг позива Вашингтон да престане да шири застарелу теорију кинеске претње и да је боље да се ангажује у изградњи новог концепта обострано корисне сарадње, подсећа међународни Спутњик.
Пилот поред првог руског авиона на електрични погон АС-4-ДУ - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2016
Тестиран први руски електрични авион (видео)
RX1E airplane - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2015
Кина производи први електрични путнички авион
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала