Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Епархија рашко-призренска: Запрепашћени и разочарани одлуком власти у Приштини

© Sputnik / Лола ЂорђевићИзложба „Грачаница: Сјај уметности у доба краља Милутина”
Изложба „Грачаница: Сјај уметности у доба краља Милутина” - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2022
Пратите нас
Епархија рашко-призренска са својим свештенством, монаштвом и верним народом са запрепашћењем и дубоким разочарењем је примила вест да власти у Приштини данас нису омогућиле планирану посету патријарха српског Порфирија КиМ, у периоду од 26. до 28. децембра. саопштено је вечерас из Епархије рашко-призренске.
Било је предвиђено да поред свог патријарашког манастира Патријарх посети и Високе Дечане, као и верни народ у Ораховцу и Грачаници, наводи се у саопштењу.
Из Епархије подсећају и на саопштење кабинета патријарха у којем је наведено да је реч о дискриминаторској одлуци која још једном потврђује угроженост људских и верских права српског народа на овом простору јер је патријарх српски истовремено и архиепископ пећки и желео је да дође у пастирску посету, како би уочи радосног празника Рођења Христовог обишао свој народ и светиње.
''Наш Патријарх је више пута до сада апеловао на мир и међусобно поштовање људи свих вера и приликом свог недавног устоличења у Пећи, још једном је позвао на миран суживот Срба и Албанаца на Косову и Метохији'', подсећају из Епархије.
Нажалост, како додају, власти у Приштини већ недељама настављају са реториком која има за циљ да криминализује цео српски народ, па чак и СПЦ која је излазила у јавност само са позивима на мир и захтевима за поштвањем својих права.
''Недавни интервјуи Куртија у којима отворено напада и неправедно оптужује СПЦ, разни спискови које јавно објављују посланици косовске скупштине у којима се СПЦ помиње као некаква екстремистичка организација, као и стални покушаји да се наша Црква увуче у политички наратив, изазивају озбиљну забринутост. За време садашње косовске владе међуетнички односи су вишеструко погоршани, односи косовских институција и наше Цркве, на којима смо годинама радили у духу сарадње и дијалога, никада нису били на нижем нивоу. Реторика која пројављује отворену етничку мржњу према свему српском и православном дубоко прети да нас све врати двадесет година уназад'', наводи се у саопштењу.
Оваква ситуација, како истичу из Епархије, не води бољој будућности не само Срба, него ни косовских Албанаца и других заједница на КиМ
''СПЦ се последњих недеља док траје најновија криза на северу Косова није оглашавала никаквим политичким изјавама јер ми нисмо политичка организација, а наша Епархија је јавно позвала је на мир и уздржаност и решавање свих проблема дијалогом. То и ми чинимо овај пут апелујући на све да покажу одговорност у овој ситуацији и сачувају мир и присебност, не служећи се било каквим видом насиља или агресивне реторике. Посебно очекујемо од међународних представника да учине све што је у њиховој моћи да не дође до ескалације постојеће кризе и да престане оно што Срби на КиМ с правом доживљавају као отворени прогон'', пише у саопштењу.
Патријарх Порфирије стиже у Пећку патријаршију - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2022
СРБИЈА
Приштина забранила патријарху Порфирију да оде у Пећку патријаршију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала