- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ердоган: Запад није покушавао да буде посредник у Украјини

© AFP 2023 / ADEM ALTANПредседник Турске Реџеп Тајип Ердоган
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2022
Пратите нас
Запад је само активирао провокације, не покушавајући да буде посредник у украјинској кризи изјавио је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.
„Турска је 2022. године преузела улогу посредника у вези са црноморским прехрамбеним коридором“, нагласио је Ердоган.
Према његовим речима, циљ прехрамбеног споразума је била испорука намирница земљама којима су оне најпотребније.
Истовремено, Ердоган је подсетио да је Европа добила 44 одсто испорука у оквиру црноморске иницијативе, 16 одсто житарица је отишло у Турску, а 14 одсто у афричке земље.
Он је подсетио да је председник Русије рекао да је неопходно да се испоруке усредсреде на афричке земље, а не на европске.
„Господин Путин је рекао: ‘Хајде да урадимо ово, да се фокусирамо на Африку, а не на Европу, спреман сам да пошаљем жито бесплатно’. Ми смо рекли: ‘Хајде да жито које шаљете самељемо у брашно у нашим млиновима’ и да га пошаљемо сиромашним афричким земљама“, додао је турски лидер.
Турски председник је приметио и да је сада најкомпликованије питање испорука ђубрива из Русије на светска тржишта. У том правцу обавља се најинтезивнији рад, додао је Ердоган, изразивши наду у заједничке кораке са Москвом за решавање ситуације.
Прехрамбени споразум потписан је 22. јула у Истанбулу, а 19. новембра је продужен на 120 дана. Пакет докумената предвиђа укидање ограничења извоза руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2022
Специјална операција у Украјини
Ердоган: Украјинска криза уздрмала глобалне темеље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала