- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Израелски генерал објаснио зашто Украјина не добија „Гвоздену куполу“

© AP Photo / Ariel SchalitГвоздена купола
Гвоздена купола - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2022
Пратите нас
Мало је вероватно да ће Израел подржати Украјину са својим системом противваздушне одбране „Гвоздена купола“ због страха да би то могло изазвати оштар одговор Русије, рекао је бивши вршилац дужности саветника за националну безбедност, бригадни генерал Јакоб Нагел.
Коментаришући недавну одлуку Вашингтона да Украјини обезбеди своју врхунску платформу противваздушне одбране Патриот, Нагел је напоменуо да тај потез „такође ставља у средиште пажње Израел“, који је упорно одбијао да пошаље ваздушну одбрану у Кијев. Израелски генерал је у тексту за „Нешенел итерест“ навео неколико разлога за одбијање, преноси РТ.
Пре свега, Израел има „легитимне страхове“ да би, ако би било које његово оружје било распоређено у Украјини, Русија могла да га зароби и да би „све само не гарантовано“ било послано у Иран на анализу, сматра Нагел.
То би могло помоћи Техерану, који је дуги низ деценија био главни ривал Тел Авива, да пронађе начин да се супротстави системима, рекао је он.
Генерал је даље рекао да Израел није био вољан да пошаље системе „Гвоздена купола“ негде другде када је његова властита војска „проценила хитну потребу за набавком више система и пресретача за властиту заштиту“ против либанске милитантне групе Хезболах и палестинске милитантне групе Хамас.
Нагел је такође приметио да би обука украјинског особља за руковање „Гвозденом куполом“ потрајала, што би ове системе учинило бескорисним за Кијев у кратком року.
„Коначно, Израел не жели да изазове оштар одговор Русије, која одржава значајно присуство“ у суседној Сирији, написао је бивши саветник за националну безбедност, додајући да, иако се чини да Москва прераспоређује део своје опреме одатле, то није тако.
„Свиђало се то Израелу или не, руско војно присуство је вероватно дугорочно питање с којим Израел мора да се бори“, рекао је он.
Иако је Израел осудио војну операцију Москве у Украјини и послао хуманитарну помоћ Кијеву, он није увео санкције Русији и оклевао је да испоручи ​​оружје Украјини упркос поновљеним захтевима.
Прошлог месеца, израелски министар одбране Бени Ганц изјавио је да земља нема производне капацитете за снабдевање Украјине системима противваздушне одбране.
У октобру је бивши руски председник Дмитриј Медведев упозорио Тел-Авив да би, ако Израел подржи Кијев оружјем, то довело до квара у односима с Москвом.
Гвоздена купола је израелски противракетни одбрамбени систем - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2017
Израелска „Гвоздена купола“ очи у очи са „Искандером“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала