- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Немачка неће руски гас - прети јој зависност од Катара

© AFP 2023 / LEX VAN LIESHOUTТанкер за превоз течног природног гаса
Танкер за превоз течног природног гаса - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2022
Пратите нас
Немачка, која жели да се ослободи руских енергетских ресурса, може постати зависна од других земаља, укључујући Катар, пише „Велт“.
„Немачка тражи нове партнере широм света како би се ослободила зависности од руског гаса и нафте. Међутим, на свим континентима енергетски ресурси се користе као средство за вршење политичког притиска“, примећује лист.
Конкретно, како се наводи у чланку, енергетска криза је дала нове полуге утицаја државама Персијског залива. Међу највећим су светски извозници нафте, посебно Саудијска Арабија, док је Катар највећи извозник течног природног гаса. Због тога су европски политичари ове године много путовали у Персијски залив како би обезбедили нове уговоре о снабдевању и постали мало независнији од Русије. Међутим, како наводе аутори чланка, Европљани су из једне тешке ситуације прешли у другу, можда и тежу.
То се посебно испољило током корупционашког скандала у Европском парламенту (ЕП): неколико катарских представника осумњичено је да су подмићивали европске посланике како би они поправили имиџ њихове земље уочи Светског првенства. Појавиле су се информације да би могла бити уведена забрана представницима Катара да улазе на територију Европског парламента до окончања поступка. Као одговор, представници Катара су рекли да би овај корак могао негативно да утиче на односе арапског емирата са ЕУ и да би имао последице по глобалну енергетску безбедност.
Истовремено, немачке компаније су управо потписале уговоре са Катаром, истиче „Велт“. Они предвиђају испоруке Немачкој два милиона тона течног природног гаса, што је око 3 одсто њених годишњих потреба.
„Због тога можемо очекивати да ће немачка влада двапут размислити пре него што да било какве изјаве или одлуке које би могле да наљуте шеике“, закључује лист.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала