Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Нова подела улога: Немачка офанзивно напада Србију да би Америка изгледала као „добри полицајац“

© AFP 2023 / DANIEL ROLANDЗаставе Немачке и САД
Заставе Немачке и САД - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2022
Пратите нас
Промене у политици Америке и Немачке према Србији јесу веома уочљиве. Све веома личи на неку игру "испод жита". Берлин још није способан да „изазове пожар“ на Косову и Метохији, али тврдом реториком може да долива уље на ватру, сматра Милован Божиновић, бивши амбасадор наше земље у Немачкој.
„Политичку коректност“ и дипломатско тактизирање које у последње време Америка јавно испољава према Србији и истовремена грубост коју Немачка показује према Београду не могу да прођу незапажено.
То намеће питање да ли Немачка и Америка играју само улоге лошег и доброг полицајца кад је реч о Србији пошто су обе земље тврдо за независност Косова, комадање Србије, увођење санкција Русији... Само су им изгледа тактике различите.
Божиновић за Спутњик каже да је јако тешко проценити шта се крија иза, али се слаже да све личи на тактичку игру и расподелу улога:
„И то није нека подела улога која ће ојачати углед Немачке на овим просторима а посебно у Европи. Мислим да Немачка као држава која је изградила позитиван имиџ током протеклих деценија сада тај имиџ троши и губи. Аналена Бербок, министарка спољних послова Немачке тражи рат у Украјини до капитулације Русије што је, искрено речено, прешло меру јер би то био хорор сценарио,“ истиче бивши амбасадор Србије у Немачкој.

Нова подела улога између Америке и Немачке

По његовим речима, промена у политици Америке и Немачке према нама јесте ствар која већ дуже време траје, и сви који се баве озбиљним политичким темама и на регионалном и на глобалном нивоу су то приметили.
„Кад је то у питању ја прво увек приметим, да је Немачка спољна политика одувек била свесна улоге Америке у њеном изласку 1945. године из ратног хаоса и уласка у неку нормалност, која је током деценија од Западне Немачке створила једну озбиљну европску државу са доста позитивних ствари и која је седамдесетих и осамдесетих година важила за државу умерених погледа,“ подсећа Божиновић.

Став Немачке омогућава Америци релаксиране изјаве

То је трајало, истиче он, све до краја мандата Ангеле Меркел, а суноврат је почео после промене власти у Немачкој.
„У последњих годину дана заокрет је очигледан. Сада видим један суноврат који је започео са доласком Зелених који су преузели спољне послове и који су изразито проамерички и про-НАТО настројени. То изгледа као да су постали већи Американци од самих Американаца. Тако да је сада парадоксално да Американци дају умерене ставове, а да екстремне НАТО ставове заступају њихови европски партнери – Немачка,“ истиче саговорник Спутњика.
Та промена се, додаје Божиновић, десила, а шта све тачно иза ње стоји тешко је сагледати, али да су Зелени изразити НАТО лобисти, то је очигледно.
„Америка чак може због тога да даје релаксиране коментаре и погледе на одређена дешавања и ствари,“ закључује наш саговорник.
Анке Конрад - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2022
СРБИЈА
Немачка офанзива против Србије: Кад амбасадор тумачи резолуцију УН како му се ћефне
 Амерички амбасадор Кристофер Хил - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2022
СРБИЈА
Амерички амбасадор: Србија има право да се обрати Кфору, Заједница српских општина ће бити формирана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала