- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Стална представница САД при НАТО оптужила Русију и Кину да покушавају да ослабе Алијансу

© Sputnik / Sergei Guneyev / Уђи у базу фотографијаЗаставе Русије и Кине
Заставе Русије и Кине - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2022
Пратите нас
Стална представница Сједињених Америчких Држава при НАТО-у Џулијан Смит оптужила је Русију и Кину да покушавају да ослабе земље Северноатлантске алијансе разменом низа стратегија. Према мишљењу високо рангираног америчког дипломате, западне земље треба да интензивирају напоре за заштиту од Москве и Пекинга које све чешће користе „хибридну тактику“.
Џулијан Смит је упозорила владе западних држава на то Москва и Пекинг размењују стратегије како би угрозиле НАТО и позвала их да интензивирају напоре да се заштите од две земље.
„Те две земље све чешће деле средства која треба да изазову забринутост НАТО-а“, рекла је Џулијан Смит, коментаришући настојања Кине и Русије да „изједначе своју антизападну спољну политику“.
Кина је у уторак објавила да изводи заједничке војне вежбе с руском војном морнарицом на обалама провинције Џеђанг, јужно од Шангаја. Вежбе ће трајати до наредног уторка, преноси Њузвик.
Русија и Кина су, напомиње лист, савезници са заједничким антизападним расположењем. Неколико дана пред почетак украјинског сукоба лидери двеју држава су саопштили да је партнерство њихових земаља „неограничено“ и обећали да ће продубљивати везе у разним областима.
Кина не испоручује оружје Русији, али пружа политичку подршку председнику Русије Владимиру Путину. Пекинг подржава ставове Кремља који оптужује Кијев и његове западне савезнике да су одговорни за распиривање украјинског сукоба, пише Њузвик.
Према мишљењу америчког високо рангираног дипломате, и Москва и Пекинг покушавају да подрију позиције западних земаља, користећи сајбер нападе и угрожавајући њихову кључну инфраструктуру.
„Нема никакве сумње у то да Кина и Русија раде на томе да разједине трансатлантске партнере. Видели смо како користе хибридну тактику. Мислим да Кина врло пажљиво прати како се Русија узда у дезинформације и на ствари као што су принуда или енергетска безбедност“, рекла је Џулијан Смит.
Лист подсећа на то да је НАТО у јуну први пут званично признао да постоје изазови које Кина ставља пред „западни поредак“ и одлучио да се томе супротстави.
Џулијан Смит сматра да би Кина могла да „створи неке ризике за безбедност или да угрози како целу алијансу, тако и поједине њене државе-чланице“.
Њузвик наводи да је стална представница САД позвала земље НАТО-а да почну да штите своје „вредности и јединство, и да се штите од хибридних тактика на које се, пре свега, ослањају Кинези“.
Министар спољних послова Кине Ван Ји - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2022
РУСИЈА
Пекинг: Односи Кине и Русије чврсти као стена
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала