- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Шта је амонијак и какве последице оставља на људско здравље?

CC0 / Pixabay / Амонијак
Амонијак - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2022
Пратите нас
После превртања вагона са амонијаком на прузи Ниш - Димитровград, код Пирота и ванредне ситуације која се, поред осталог, огледа у чињеници да је више од 50 особа затражило медицинску помоћ, поставља се питање шта је заправо амонијак и колико може да буде опасан по људско здравље.
Амонијак је хемијско једињење - безбојни гас карактеристичног, оштрог мириса. Лакши је од ваздуха и лако се раствара у води. Ознака за амонијак је NH3.
Водени раствор реагује алкално, а уз амонијак садржи и адицијом воде насталу базу NH4OH(амонијак-хидроксид). Алкали у хемији, су базне, јонске соли алкалкнометалних или земноалкалних металних хемијских елемената.
Амонијак настаје распадањем беланчевина и вулканском активношћу.
У техници се добија директном синтезом од саставних елемената (азоти водоник) под повишеним притиском и при вишој температури (Хабер-Бошов поступак), а мање количине и из амонијачних вода. Иначе, највећи део амонијака се троши за прављење вештачких ђубрива.
Такође, амонијак се употребљава у производњи азотне киселине, натријумових цијанида, амина, аминопласта, хемијских влакана, боја, експлозива и друго.
Амонијак се примењује и у расхладним уређајима и у металургији.
CC0 / Pixabay / Модел молекула амонијака
Модел молекула амонијака - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2022
Модел молекула амонијака

Тешко тровање амонијаком

Ипак, амонијак може да буде веома штетан по људско здравље.
Симптоми тровања амонијаком могу укључивати кашаљ, бол у грудима, кратак дах и иритацију очију. У тешким случајевима, тровање амонијаком може довести до респираторне инсуфицијенције (слабљења), коме, па чак и смрти.
Пар секунди након изненадне експозиције високим концентрацијама гаса, долази до наглог гушења, појаве конвулзија, које су условљене хипоксијом и смртнимисходом.
Након излагања високим концентрацијама амонијака јављају се иницијални симптоми-иритација конјуктива са сузењем, боловима у очима, иритација горњих респираторних путева, јак надражајни кашаљ, болови иза грудне кости, тахикардија и циркулаторни колапс. Следи латентни период који траје од четири до осам сати.
Наредна фаза је фаза погоршања која укључује слабост, диспнеу, тахипнеу, плућни едем.
Анализа гасова артеријске крви показује респираторну и метаболичку ацидозу.
Ацидоза или ацидемија је процес који узрокује повећање киселости у крви и другим телесним ткивима.

Лако тровање амонијаком

При излагању малим концентрацијама амонијака долази до појаве иритација слузнице очију и респираторног тракта, конјуктивитиса, саливације, мучнине, повраћања, главобоље, црвенила лица.
У каснијој фази могуће су компликације у виду респираторне инфекције, бронхитиса, бронхопнеумоније, затим катаракте, атрофије ретине и иритиса, пренела је „Национална географија“.
СРБИЈА
Једна особа преминула у пиротској болници од последица гушења амонијаком
ЖИВОТ
Ванредна ситуација у Пироту остаје на снази
Министар саобраћаја Горан Весић у Пироту - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2022
СРБИЈА
Министар Весић за Спутњик о ванредном стању у Пироту: Не наседајте на неистине, истрага траје!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала