- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски сенатор предлаже да се седиште УН пребаци из Њујорка у престоницу Монголије

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаСедиште Организације уједињених нација у Њујорку
Седиште Организације уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2022
Пратите нас
Седиште Уједињених нација требало би преместити из Њујорка у Улан Батор, пошто Монголија није део војних блокова и налази се у центру Евроазије, где живи пет од осам милијарди становника Земље, изјавио је заменик председника Комитета за међународну политику Савета федерације Русије Андреј Климов.
„Било би добро да се седиште УН премести из САД у неку заиста неутралну земљу. На пример у Монголију – она се налази у центру Велике Евроазије где живи пет од осам милијарди становника Земље. Монголија није део војних блокова, не тежи да буде светски хегемон“, саопштио је Климов на Телеграму.
По његовом мишљењу, да би се очувала улога и значај Уједињених нација као кључне, „истински међународне, а не провашингтонске организације“ потребно је избалансирати учешће у СБ УН Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Француске са водећим земљама Азије, Африке, Латинске Америке.
„Мислим да би тамо требало да има места за земље као што су Бразил, Индија и Јужна Африка. По мом мишљењу, генерални секретар УН такође не би требало да буде из земље која је део агресивних војних блокова као што је НАТО, док у секретаријату УН не би требало да буде наклоности у корист хегемонистичких структура попут Г7“, рекао је Климов.
Седница Савета безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2022
СВЕТ
Гутереш: Реформа СБ УН је на столу - Русија и Америка дале јасан сигнал
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала