- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

Велика брука у Хрватској: На тврђаву из петог века изнад Сплита ставили ПВЦ прозоре /фото/

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Ballota / Тврђава Клис изнад Сплита
Тврђава Клис изнад Сплита - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2022
Пратите нас
Клишка тврђава изнад Сплита добила је неочекивани украс због ког је избио велики скандал – три бела ПВЦ прозора на пушкарницама и осматрачницама које су некада служиле за одбрану од нежељених посетилаца који долазе из правца Јадранског мора.
Бесни грађани општине Клис на друштвеним мрежама бацили су дрвље и камење на локалне власти због затварања осматрачница белим прозорима.
На трећем улазу у Клишку тврђаву обновљени су прозори тамо где уопште не сме бити прозора, где су отвори који уопште не би смели да буду затворени, јер се ради о топовским позицијама и осматрачници“, писали су грађани на друштвеним мрежама, питајући се како се то у Хрватској чува баштина и зашто се плаћају конзерватори, те за кога раде, преноси Слободна Далмација.
На посебном удару љутих корисника друштвених мрежа је начелник општине Клис Јаков Ветма (ХДЗ)
„Све је обављено у склопу пројекта обнове Клишке тврђаве, у вредности од 5,5 милиона куна, где су се уређивале артиљеријске позиције, квартир... Под контролом конзерватора, наравно, а недавно је спроведен и надзор радова где је све било задовољавајуће“, рекао је Ветма. Он је додао да је већ дат налог конзерваторима и извођачима радова да уклоне три спорна прозора и да направе примереније.
„Нисам знао за ова три прозора, која су у ствари дрвена са ПВЦ ручкама, али слажем се како њихов изглед није примерен за тврђаву. Сви се трудимо да очувамо нашу вредну баштину“, каже први човек Клиса и додаје да су прозори постављени како би посетиоци били безбеднији.
„Испод ових прозора су била затворена врата како би спречила пролазак гостију, јер тај део није био сигуран. Трудимо се да више у тврђави не буде тих „забрањених“ зона“, рекао је Ветма, додајући да ће организовати јавне трибине како би сви могли да изнесу примедбе на урађене радове.
Тврђава Клис је заштићено културно добро, једна од најцеловитијих примера фортификацијске архитектуре у Хрватској, а спомиње се још у петом веку захваљујући свом изузетно важном стратешком положају на превоју између Козјака и Мосора. Она је вековима била доминантна на брдима изнад Сплита, на месту где се спајају тај град, Босна и Загора.
Плажа у сумрак - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2022
ЖИВОТ
Фотографија која је изазвала панику: Каква ово створења излазе из воде?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала