- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Девет препорука стручњака за куповину хране пред празнике

CC0 / Pixabay / Месо
Месо - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2022
Пратите нас
Управа за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде пред празнике издала је препоруке за куповину хране животињског порекла, упозоривши грађане да не купују храну непознатог квалитета и порекла, јер се на тај начин излажу ризицима од болести.
Како би се избегао ризик по здравље људи, Управа за ветерину издвојила је девет препорука којим би грађани требало да се воде приликом куповине хране животињског порекла, истичући да ветеринарска инспекција уочи празника спроводи појачану контролу објеката у којима се прoизвoди и продаје таква храна.

Где куповати

Управа наводи да храну треба куповати храну у регистрованим или одобреним објектима за производњу и продају хране: самопослугама, хипермаркетима, специјализованим малопродајним објектима (месаре, рибарнице) или од локалних произвођача који су регистровани за производњу по традиционалним методама.

Пијаце

На пијацама куповати јаја од регистрованих произвођача, где је јасно истакнут регистарски број газдинства и датум производње јаја; производе од млека и меса који су изложени продаји на прописаним температурама (расхладне витрине).

Хигијена

У саопштењу се наводи да треба да се обрати пажња на хигијену особа која манипулишу храном, хигијену посуда и алата који се користе при руковању храном.

Декларација

Потрошачи, наводи Управа, треба и да провере декларацију производа која треба да садржи најмање назив произвођача, контролни број објекта, датум клања/производње/замрзавања, рок употребе и температуру чувања хране.

Рок и припрема

Напомиње се и да треба поштовати упутства произвођача о начину припреме хране и начину конзумације, као и да се нарочитo обрати пажњу на рок трајања производа пре и после отварања или манипулације.

Квалитет

Потребно је и обратити пажњу на квалитет производа: изглед, боја, мирис, евентуална оштећења, буђ или непријатни мириси.

Самлевено месо

Управа наводи и да не треба да се купује унапред самлевено месо, већ да се захтева да се месо самеље у присуству потрошача, сем ако није оригинално упаковано и декларисано.

Рачун

У саопштењу се, такође истиче да треба сачувати фискалне рачуне.

У случају неправилности

Као последњу препоруку, Управа наводи да се у случају уочених неправилности, обратити се надлежној инспекцији.
Управа упозорава грaђaне да прoизвoдe животињског порекла не купуjу на отвореним тезгама или другим неадекватним местима, на и ван пијачног места, на улици, са циљем куповине јефтинијег, често и са идејом куповине „дoмaћег“ прoизвoда.
„На овај начин, потрошачи се излажу ризицима од болести које се могу пренети храном, било због бактеријске или вирусне контаминације и купују производ који је непознатог квалитета и порекла“, упозоравају из Министарства.
Пилетина - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2022
ДРУШТВО
Топ-шест производа на новогодишњој трпези који доносе несрећу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала