https://sputnikportal.rs/20221228/devet-preporuka-strucnjaka-za-kupovinu-hrane-pred-praznike-1148627781.html
Девет препорука стручњака за куповину хране пред празнике
Девет препорука стручњака за куповину хране пред празнике
Sputnik Србија
Управа за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде пред празнике издала је препоруке за куповину хране животињског порекла, упозоривши... 28.12.2022, Sputnik Србија
2022-12-28T20:26+0100
2022-12-28T20:26+0100
2022-12-28T20:26+0100
друштво
србија
србија – економија
економија
друштво
живот
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/01/16/1124444061_0:100:1921:1180_1920x0_80_0_0_a3178abad15a52ca58b30a5839b1935d.jpg
Како би се избегао ризик по здравље људи, Управа за ветерину издвојила је девет препорука којим би грађани требало да се воде приликом куповине хране животињског порекла, истичући да ветеринарска инспекција уочи празника спроводи појачану контролу објеката у којима се прoизвoди и продаје таква храна.Где куповатиУправа наводи да храну треба куповати храну у регистрованим или одобреним објектима за производњу и продају хране: самопослугама, хипермаркетима, специјализованим малопродајним објектима (месаре, рибарнице) или од локалних произвођача који су регистровани за производњу по традиционалним методама.ПијацеНа пијацама куповати јаја од регистрованих произвођача, где је јасно истакнут регистарски број газдинства и датум производње јаја; производе од млека и меса који су изложени продаји на прописаним температурама (расхладне витрине).ХигијенаУ саопштењу се наводи да треба да се обрати пажња на хигијену особа која манипулишу храном, хигијену посуда и алата који се користе при руковању храном.ДекларацијаПотрошачи, наводи Управа, треба и да провере декларацију производа која треба да садржи најмање назив произвођача, контролни број објекта, датум клања/производње/замрзавања, рок употребе и температуру чувања хране.Рок и припремаНапомиње се и да треба поштовати упутства произвођача о начину припреме хране и начину конзумације, као и да се нарочитo обрати пажњу на рок трајања производа пре и после отварања или манипулације.КвалитетПотребно је и обратити пажњу на квалитет производа: изглед, боја, мирис, евентуална оштећења, буђ или непријатни мириси.Самлевено месоУправа наводи и да не треба да се купује унапред самлевено месо, већ да се захтева да се месо самеље у присуству потрошача, сем ако није оригинално упаковано и декларисано.РачунУ саопштењу се, такође истиче да треба сачувати фискалне рачуне.У случају неправилностиКао последњу препоруку, Управа наводи да се у случају уочених неправилности, обратити се надлежној инспекцији.Управа упозорава грaђaне да прoизвoдe животињског порекла не купуjу на отвореним тезгама или другим неадекватним местима, на и ван пијачног места, на улици, са циљем куповине јефтинијег, често и са идејом куповине „дoмaћег“ прoизвoда.„На овај начин, потрошачи се излажу ризицима од болести које се могу пренети храном, било због бактеријске или вирусне контаминације и купују производ који је непознатог квалитета и порекла“, упозоравају из Министарства.
https://sputnikportal.rs/20221228/top-sest-proizvoda-na-novogodisnjoj-trpezi-koji-donose-nesrecu-1148605593.html
србија
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/01/16/1124444061_106:0:1813:1280_1920x0_80_0_0_c0a6807cc63bf921d6e00d9761b220b8.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
србија, србија – економија, економија, друштво, живот
србија, србија – економија, економија, друштво, живот
Девет препорука стручњака за куповину хране пред празнике
Управа за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде пред празнике издала је препоруке за куповину хране животињског порекла, упозоривши грађане да не купују храну непознатог квалитета и порекла, јер се на тај начин излажу ризицима од болести.
Како би се избегао ризик по здравље људи, Управа за ветерину издвојила је девет препорука којим би грађани требало да се воде приликом куповине хране животињског порекла, истичући да ветеринарска инспекција уочи празника спроводи појачану контролу објеката у којима се прoизвoди и продаје таква храна.
Управа наводи да храну треба куповати храну у регистрованим или одобреним објектима за производњу и продају хране: самопослугама, хипермаркетима, специјализованим малопродајним објектима (месаре, рибарнице) или од локалних произвођача који су регистровани за производњу по традиционалним методама.
На пијацама куповати јаја од регистрованих произвођача, где је јасно истакнут регистарски број газдинства и датум производње јаја; производе од млека и меса који су изложени продаји на прописаним температурама (расхладне витрине).
У саопштењу се
наводи да треба да се обрати пажња на хигијену особа која манипулишу храном, хигијену посуда и алата који се користе при руковању храном.
Потрошачи, наводи Управа, треба и да провере декларацију производа која треба да садржи најмање назив произвођача, контролни број објекта, датум клања/производње/замрзавања, рок употребе и температуру чувања хране.
Напомиње се и да треба поштовати упутства произвођача о начину припреме хране и начину конзумације, као и да се нарочитo обрати пажњу на рок трајања производа пре и после отварања или манипулације.
Потребно је и обратити пажњу на квалитет производа: изглед, боја, мирис, евентуална оштећења, буђ или непријатни мириси.
Управа наводи и да не треба да се купује унапред самлевено месо, већ да се захтева да се месо самеље у присуству потрошача, сем ако није оригинално упаковано и декларисано.
У саопштењу се, такође истиче да треба сачувати фискалне рачуне.
Као последњу препоруку, Управа наводи да се у случају уочених неправилности, обратити се надлежној инспекцији.
Управа упозорава грaђaне да прoизвoдe животињског порекла не купуjу на отвореним тезгама или другим неадекватним местима, на и ван пијачног места, на улици, са циљем куповине јефтинијег, често и са идејом куповине „дoмaћег“ прoизвoда.
„На овај начин, потрошачи се излажу ризицима од болести које се могу пренети храном, било због бактеријске или вирусне контаминације и купују производ који је непознатог квалитета и порекла“, упозоравају из Министарства.