- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Мађарски политичар: Позив Украјине у НАТО представљаће претњу за земље-чланице Алијансе

© AP Photo / Olivier MatthysЗаставе земаља-чланица НАТО-а испред седишта организације у Бриселу
Заставе земаља-чланица НАТО-а испред седишта организације у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2022
Пратите нас
Мађарска влада сматра да би позивање Украјине у НАТО у овом тренутку могло представљати директну претњу безбедности земаља Алијансе, изјавио политички саветник мађарског премијера Балаж Орбан у интервјуу за портал „Индекс“.

„У вези са приступањем Украјине постоји значајан проблем: у основном споразуму НАТО-а наводи се да земља на чијој територији се води рат или која је у ратном стању не може бити примљена у Алијансу... Без америчко-руског компромиса и споразума који регулише положај земаља региона (улазак Украјине у НАТО) значило би непосредну претњу по живот“, рекао је Орбан одговарајући на питање да ли ће Будимпешта у будућности подржати улазак Украјине у НАТО.

Он је истовремено подсетио да се Мађарска доследно подржава приступања Украјине, Грузије и земаља Западног Балкана Европској унији, будући да не жели да буде „екстремна“ држава ЕУ, али за сада постоји неколико нерешених спорних питања између Будимпеште и Кијева која се не тичу само права мађарске мањине која живи у Закарпатју.
Мађарски политичар је навео и да Мађарска планира да 2023. године покрене пред руководством Европске уније питање ревизије санкција уведених Русији због сукоба у Украјини.
Санкције се уводе на ограничен временски период, не обнављају се аутоматски. Оне су на снази већ осам-десет месеци, тако да је време да се у Бриселу разговара о томе какве санкције имају смисла, а какве не, и свима је јасно да тиме што их задржавамо само пуцамо себи у ногу“, констатовао је Орбан.
„Позивамо на расправу о овом питању“, нагласио је премијеров саветник додавши да ће националне консултације о санкцијама, које су одржане у Мађарској од средине октобра до средине децембра, ојачати позицију владе земље на преговорима са Бриселом.
„Не подржавамо никакве санкције. Не блокирамо одређене санкције у интересу европског јединства, али када су витални интереси Мађарске у питању, или се боримо за искључење или спречавамо доношење санкција. До сада је то било мађарски став“, објаснио је он.
После почетка специјалне војне операције Русије у Украјини Запад је појачао санкциони притисак на Москву. Неке земље су објавиле о замрзавању руске имовине, многи брендови су напустили Русију. Европска унија је увела већ неколико пакета санкција, укључујући ембарго на руски угаљ и нафту. Међутим, то се показало као проблем за сам Запад, јер је изазвало нагли раст инфлације и цена хране и горива.
Мађарски премијер Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2022
РУСИЈА
Орбан: Мир у Украјини зависи од Америке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала