Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Немоћни Курти вади џокер „Вагнер“ пред Западним господарима

© AP Photo / Visar KryeziuАљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2022
Пратите нас
Повезивањем српских барикада на северу КиМ са групом „Вагнер“, премијер приштинских институција Аљбин Курти покушао је да придобије западно јавно мнење за своје планове насилног обрачуна са Србима на КиМ. У његовом наративу, експлоатише се теза о Србима као „малим Русима“ у времену када је западно јавно мнење затровано антируском реториком.
Аљбину Куртију интервју за босанскохерцеговачки портал „Истрага“ није први у коме је оптужио Србе са Косова и Метохије за сарадњу са групом „Вагнер“. У том интервјуу барикаде на северу КиМ назвао је „Вагнер барикадама“, а слично је говорио и за неке западне медије, као што су британски „Гардијан“ и немачки „Шпигл“.
Курти је и раније оптуживао Русију за наводну дестабилизацију такозване „државе Косово“. То је изјавио и летос, током кризе око аутомобилских таблица у интервјуу за америчку телевизију Си Ен Ен, када је Србију назвао руском клијент-државом.

„Мали Руси“ хоће да оборе Куртија

Према речима др Александра Гајића, научног саветника у Институту за европске студије, Куртијеве изјаве су класични медијски спин како би се измишљањем припадника „Вагнера“ на српским барикадама придобила подршка за, како каже наш саговорник, најрадикалније активности које је Курти намеравао да учини. И то ради по лажној симетрији да су Срби „мали Руси“ на Балкану.
„На тај начин Курти покушава да створи један црно-бели спин и да онда не мора да се правда ни за један потез који ће повући. Ако страну са којом сте сукобљени представите у најцрњем могућем светлу, како иза ње стоје припадници „озлоглашене“ компаније „Вагнер“, то значи да иза ње стоје Руси, а како су Руси у западном јавном мнењу приказани као непријатељи Запада, то значи да су Срби, бранећи своје позиције на северу КиМ такође експоненти Русије“, објашњава Гајић.
Курти на овај начин не жели да придобије само симпатије, већ и потпуну подршку за било какву активност коју планира да предузме, додаје он.
Куртијев наратив, нажалост, има добру прођу на Западу јер су људи под великим медијском притиском адаптирани на такву причу.
„У случају да још неки западни медиј или званичник потврди или да изјаву која се може протумачити као потврда Куртијевих навода, Србија ће имати велики медијски проблем, јер ће он до краја придобити симпатије западног јавног мнења и све што албанска страна на КиМ буде даље радила биће подржано и са симпатијама гледано од западног јавног мнења“, сматра Гајић.

Куртијева пропагандна игра како би се Албанци осетили важнима

Покушај Куртија да западној јавности представи да је Приштина угрожена од координисане акције Москве и Београда, за историчара и политичког аналитичара др Драгомира Анђелковића је потпуна бесмислица. Ако некаква координисана акција постоји, то је координисана акција Куртија и западних центара моћи, који, према његовом мишљењу, желе да дестабилизују Балкан.
„Москва пружа отворену подршку Србији, али не ради то илегално, закулисно – тако да на Косову нема „Вагнера“ – само српског народа који је спреман да се брани“, наводи Анђелковић.
Саговорник Спутњика сматра да Курти сталним понављањем повезаности Срба са КиМ и „Вагнера“ не покушава да легитимише неку офанзиву у будућности, јер се премијер привремених приштинских институција не би усудио на такву врсту сукоба.
„Пре је у питању пропагандна игра – да придобије одређени део западних кругова и да у албанској јавности створи утисак да се носи са озбиљним структурама, а не са обичним српским народом који се брани. И Албанцима та „велика прича“ годи. Сви мали народи желе да буду део велике политичке игре, тако да и Албанци воле да чују да се сада носе са моћном Русијом и са „Вагнером“, а не са обичним српским народом на КиМ“, закључује Анђелковић.
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2022
СРБИЈА
Курти потпуно изгубио компас: На барикадама су Дражини "вагнеровци" , време је да се позабавимо њима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала